La plaça de Folch i Torres vol convertir-se en la nova porta d’entrada al Raval

Han calgut 14 anys de negociacions, entre veïns i governs municipals, per enllestir-ne el projecte definitiu

La plaça de Josep M. Folch i Torres, al Raval, canviarà aviat d'imatge. Han calgut anys de negociacions entre veïns, comerciants i diferents governs municipals per consensuar el nou disseny d'aquest espai públic. Els treballs, a més de redistribuir els elements actuals i crear-ne alguns de nous, el que volen és convertir aquesta plaça en una veritable entrada i sortida al barri del Raval.

S'ha donat el tret de sortida a la remodelació de la plaça de Josep M. Folch i Torres, al barri del Raval. Els  treballs serviran per redistribuir els elements de la plaça i crear-ne altres de nous. En aquest sentit es canviaran de lloc les pistes de petanca, i la de bàsquet s'ubicarà en un altre emplaçament per evitar molèsties als veïns. Per acabar també es preveu traslladar el punt verd a un extrem de la plaça.

Les obres, a més, serviran per crear dues zones de jocs infantils diferenciades per edats i itineraris accessibles per als vianants. El fet més destacat del nou disseny de la plaça, tal com indica la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, és la supressió del mur actual. "Es vol fer una plaça més amable, que no tingui raconets, que poden generar dinàmiques que són difícils de gestionar i bàsicament és això, fer que la plaça sigui un únic espai i no tingui aquests dos nivells que té ara mateix”.

14 anys d'espera 

Les obres havien d'haver començat fa un any, però es van endarrerir perquè l'Ajuntament volia incloure part de la tanca de l'Institut Milà i Fontanals al projecte d'obra. Els veïns, que n'han consensuat el projecte final, asseguren que fa 14 anys que esperen la reforma.

Núria Serra, membre de la Taula de Mediació de la Plaça de Folch i Torres, recorda que "els veïns estàvem d'acord de seguida, els que no es posen d'acord són els polítics entre ells. I, per tant, s'han hagut d'aguantar els canvis de govern, el que 'ara sí que vull, però com que a mi no m'interesses, jo no ho faig', fins a l'últim moment”.

Francisco Muñoz, un altre veí membre de la taula de mediació, confirma que el disseny final és un dibuix consensuat per veïns, comerciants i governants. Assegura que "va ser un procés obert, entre nens que potser van dibuixar com els agradaria la plaça, les persones més grans on volien la petanca, quina mena de jocs, mobiliari, així com quina mena de plantes i quin terra posar-hi".

Els treballs tenen un pressupost de poc més de dos milions i mig d'euros i està previst que s'acabin a l'octubre.