Resignació entre els usuaris del metro el tercer dilluns d’aturades

La vaga ha tingut un seguiment del 90 % de la plantilla i l’afluència d’usuaris ha baixat un 25 % entre les 7 i les 9 h, i una mica menys en la resta de franges

La tercera jornada de vaga parcial al suburbà ha començat marcada per la tranquil·litat. La majoria de viatgers ja estan previnguts i molts han optat per reorganitzar-se el trajecte i sortir abans. En estacions com la Sagrada Família, personal de TMB ha limitat el pas dels usuaris a les andanes per garantir la seguretat al passatge i s'hi han tornat a fer cues. Entre els usuaris afectats s'alternen el malestar i la resignació.

Vagons on ja no hi cap ni una agulla, andanes atapeïdes de passatgers i, en algunes estacions, regulació de viatgers per garantir la seguretat a la zona de les vies. Aquesta s'ha convertit ja en una imatge habitual els dilluns al matí a causa d'una vaga parcial que els usuaris han acceptat amb resignació.

A la tarda, hi ha hagut una altra aturada entre les 16 h i les 18 h, també amb uns serveis mínims del 40 %, i una reducció del 29 % del nombre de passatgers habituals. A l'estació de Sagrada Família s'han tornat a produir cues i aglomeracions, amb esperes de fins a vuit minuts, si bé en aquesta ocasió no ha calgut regular els accessos. Durant una connexió del programa 'La tarda de Barcelona', de betevé 91.0 fm, dos representants del comitè de vaga, David Vázquez i Merche Portolés, han dit que les negociacions estan "bloquejades" i han atribuït a la direcció de TMB l'increment d'agressions que reben els treballadors del metro.

Escolteu-ho aquí:

Les aturades s'han repetit de 20.30 a 22.30 h, amb uns serveis mínims fixats pel Departament de Treball del 20 %, i un 30 % menys de passatge respecte a un dilluns qualsevol. Transports Metropolitans de Barcelona ha repetit la consigna de les darreres ocasions: considera que els serveis mínims són insuficients i recomana als usuaris que busquin transports alternatius i no utilitzin el suburbà durant les franges d'aturades. Segons les dades facilitades per l'empresa, una quarta part dels passatgers ha fet cas del consell. Molts altres, però, asseguren que prefereixen optar pel metro, tot i la vaga, ja que "és molt més ràpid que altres transports".

Negociacions aturades

Actualment, les negociacions entre TMB i els treballadors pel nou conveni estan encallades i no es preveu una solució a mitjà termini. Des de CCOO reconeixen que l'última proposta de l'empresa "ha millorat substancialment el que hi havia sobre la taula", però consideren que "no deixava tancat cap dels aspectes que els treballadors del metro consideren essencials". Per això, reclamen a l'Ajuntament i a la direcció de TMB que no "criminalitzin" més la plantilla i que "s'asseguin a negociar".

Per la seva banda, TMB demana al comitè de vaga que sotmetin a votació dels treballadors l'última proposta de conveni que els han fet.