Les bugaderies d’autoservei, un negoci en expansió

Fa molts anys que les bugaderies d'autoservei són un negoci d'èxit als Estats Units i alguns països europeus. A Barcelona, s'hi ha anat introduint a poc a poc i, a hores d'ara, se'n poden trobar a, pràcticament, tots els barris de la ciutat. Els gerents de les cadenes més esteses asseguren que és un negoci rendible i que cada vegada atreu més clients, la majoria locals.

"A molts països europeus fa molt de temps que la gent renta fora de casa", explica en Xavier Llacuna, gerent de La Wash. Fa quatre anys que va obrir el primer dels establiments d'aquesta cadena de bugaderies d'autoservei a la ciutat que, a hores d'ara, ja té una trentena de franquiciats. "Molta gent no té ganes de gastar el seu temps a fer bugades a casa, estendre la roba i esperar que s'assequi", assegura. A banda del temps, també hi ha motius més pràctics com la manca de rentadora o d'espai: "vinc a rentar les peces grans com els llençols i les mantes perquè a casa no hi tinc lloc", explica la Marta Fernández, veïna d'Horta.

En Bradley Lynch és nord-americà i va obrir el primer dels establiments de la cadena Lavaxpres a Barcelona el 2003. Passats 12 anys ja en té una quarantena de repartits per tota l'àrea metropolitana. "El 70% dels  nostres clients són de Barcelona i la resta turistes", assegura. Afegeix, a més, que és un tipus de negoci força rendible ja que no calen pràcticament treballadors i no requereix una gran inversió.

Els responsables de les bugaderies Splash han apostat per una estètica moderna amb un disseny molt cuidat per diferenciar-se de la competència. De moment, disposen de dos establiments, un a l'Eixample i un altre a la Sagrada Família. "Estan funcionant bastant bé, hi ha dies que s'hi formen cues i tot, sobretot els diumenges", explica Ruth Haboba, responsable d'una de les bugaderies.