La renda d’emergència per a famílies amb menors de 16 anys arriba a 8.000 beneficiaris més el 2016

L'any 2016, l'Ajuntament de Barcelona ha fet arribar a 18.952 beneficiaris la renda de 100 euros mensuals per a famílies amb menors de 16 anys. Són 8.000 usuaris més que el 2015, en un any en què s'havia doblat la partida fins a un total de 22,6 milions d'euros. El consistori ha tornat a insistir a la Generalitat que calen mesures estructurals contra la pobresa, com la renda mínima garantida.

Dels 11,2 milions d'euros i 10.921 beneficiaris l'any 2015, a 22,6 milions i 18.952 ajuts el 2016. La renda d'emergència per a famílies amb infants menors de 16 anys ha arribat aquest any a 8.000 persones més que les que la van rebre l'any anterior. L'ampliació de la partida ha permès gairebé doblar el nombre de famílies beneficiades.

Aquest és el segon any de l'anomenada Renda 0-16, que consisteix en una subvenció de 100 euros mensuals que les famílies ateses pels Serveis Socials reben a través de la Targeta Barcelona Solidària, i que poden gestionar lliurement en despeses com alimentació, material escolar, higiene i roba. És una subvenció que no exclou altres ajudes compatibles com les beques menjador o la renda mínima d'inserció, i és per cadascun dels menors de la família que compleixin els requisits. Per tant, obre la porta a rebre més d'un ajut per família.

La tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha fet balanç dels ajuts i ha afirmat que després de dos anys, es tracta d'una "bona política, ja consolidada". Tot i això, ha demanat a la Generalitat que no reposi tot el pes de la lluita contra la pobresa en els ajuntaments i que treballi per aprovar mesures estructurals de país. Per Laia Ortiz, la necessitat d'ampliar els ajuts "vol dir que la recuperació econòmica no està revertint en la majoria de famílies. Les necessitats continuen sent una evidència a Barcelona i la resta del país. Calen canvis estructurals i això vol dir avançar en rendes garantides a les famílies i especialment a les famílies amb infants." Ortiz també ha anunciat una "partida oberta, modulable" de cara a 2017, a partir de la mateixa dotació que s'hi ha destinat aquest any.