Augmenten els grups organitzats que ocupen pisos per rellogar-los

Durant els darrers dos anys han augmentat el nombre de pisos que ocupen grups criminals per, després, rellogar-los. La pràctica molts cops queda impune perquè hi ha propietaris afectats que no la denuncien per por que els destrossin l'habitatge. El Col·legi de l'Advocacia demana que s'agilitzi el procés per desallotjar aquests grups, tal com ha proposat el PDECat al Congrés.

Des de fa dos anys, aquesta pràctica delictiva va a l'alça. Els grups organitzats busquen habitatges sense ús per ocupar-los i acabar-los rellogant a un tercer —que acostuma a ser una persona o una família aliena al grup d'ocupes—. Tot i que els Mossos d'Esquadra tenen el problema detectat, la majoria de vegades les ocupacions queden impunes perquè els propietaris afectats no denuncien els fets.

L'assessor jurídic del Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona Josep Maria Aguilà assegura que expulsar els inquilins il·lícits a través d'un procés judicial és complicat. Per això, molts propietaris prefereixen arribar a acords econòmics (entre els 2.000 € i els 3.000 €) per recuperar el pis: "Surt molt més a compte pagar perquè deixi el pis i que no el destrossin tant", afirma Aguilà.

També ho constata el el vicepresident de la Comissió Normativa del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Jesús Sánchez, per a qui la solució seria "un procediment civil ràpid en què una persona que ha entrat en un habitatge se la pugui treure de forma immediata". Precisament en aquest sentit, el PDECat ha presentat una proposta de llei al Congrés per poder expulsar els grups organitzats en un termini de 24 hores. Això suposaria reformar l'actual llei d'enjudiciament civil.