El refugi antiaeri oblidat dels Salesians de Sarrià

L’escola i el Grup Municipal Demòcrata demanen a l’Ajuntament que s’obri el búnquer al públic

L'Escola Salesians de Sarrià es troba sobre un refugi antiaeri construït el 1937, un espai que servia per protegir els treballadors de l'antiga fàbrica d'armament que hi havia fins que va acabar la Guerra Civil. El búnquer va romandre tancat durant dècades i es va localitzar fa només dos anys, gràcies al treball de recerca d'uns alumnes del centre. Tant l'escola com el Grup Municipal Demòcrata demanen que es condicioni per divulgar-lo a la ciutadania.

Fa un any que l'Escola Salesians de Sarrià es va posar en contacte amb l'Ajuntament amb la voluntat de recuperar el búnquer que té construït sota el pati. El centre vol que es condicioni perquè es tracta d'un patrimoni històric molt ben conservat.

El Grup Municipal Demòcrata també se suma a la demanda. "És obligació del govern i de la ciutat valorar aquest espai perquè la ciutadania el pugui visitar i se'n pugui fer divulgació", explica Jordi Martí, regidor del Grup Municipal Demòcrata de Sarrià - Sant Gervasi. A més, afegeix que es tracta d'un espai singular perquè és dels pocs búnquers que es van fer únicament per a treballadors.

El búnquer, l'entrada del qual es troba al vestuari femení de l'escola, té 400 metres de passadissos laberíntics de formigó armat molt ben conservat, la majoria coberts d'aigua que ha anat filtrant durant anys. Té diverses estances que van ser lavabos, magatzems i una infermeria. Fins i tot encara s'hi poden veure restes de la instal·lació elèctrica, com una bombeta i una caixa de canvis.

El refugi antiaeri de la fàbrica dels salesians

El búnquer es va construir el 1937, quan l'escola es va convertir en l'F-14, una de les fàbriques d'armament més importants de la Generalitat de Catalunya, en plena Guerra Civil. Van ser els mateixos treballadors els qui van sol·licitar la construcció del refugi antiaeri per protegir-se dels possibles bombardejos. Després de la guerra, l'espai va romandre tancat durant dècades. Es va localitzar fa només dos anys gràcies al treball de recerca d'uns alumnes del centre.