Els veïns decidiran què es fa a 700 metres quadrats del primer soterrani del Mercat de Sant Antoni

Els veïns, les entitats i els paradistes trien mitjançant processos participatius quins han de ser els usos de diferents espais del Mercat de Sant Antoni. Entre altres qüestions, decidiran què es fa als 700 m2 que tindran a la seva disposició a la primera de les quatre plantes subterrànies que hi haurà al nou mercat. També podran dir la seva sobre la urbanització de dues de les quatre places públiques que s'hi obriran al voltant.

Sant Antoni aportarà el seu granet de sorra a la reforma del mercat decidint els usos d'alguns dels més de 30.000 m2 d'espais públics que es guanyaran amb instal·lació renovada. Destaca una zona de 700 metres quadrats a l'interior, que es destinaran a les activitats i projectes que triïn els veïns. Aquesta superfície estarà ubicada a la primera de les quatre plantes subterrànies que tindrà el mercat.

Dues places obertes al barri

Els veïns també diran la seva a l'entorn de l'illa de Sant Antoni. S'elimina el mur exterior, així que la creu que forma l'estructura del mercat deixa quatre places al descobert. A dues hi ha les restes arqueològiques de la fortificació de l'època moderna de Barcelona, l'antic baluard de Sant Antoni i  un tram de la Via Augusta. Les altres dues, la del carrer del Comte Borrell i la del carrer de Tamarit, seran dues grans places d'ús públic. Els ciutadans podran fer propostes per urbanitzar-les.

Perquè els veïns es facin seus aquests espais, durant tot el mes de juny l'Ajuntament ha programat un procés participatiu que comença amb quatre sessions informatives en què arquitectes de la reforma del Mercat de Sant Antoni i membres de l'Institut Municipal de Mercats informen a veïns, entitats i paradistes sobre l'estat i el futur de les obres de la instal·lació.

Aquesta és només la primera de les tres fases del procés participatiu que, segons el consistori, ha de permetre fer del nou mercat un espai popular, del barri i orientat als veïns. La segona fase es durà a terme entre el juliol i el setembre. Serà el moment en el qual tots els actors afectats que ho vulguin podran exposar les seves idees o necessitats respecte el nou espai. La darrera es farà durant el darrer trimestre de 2016 i consistirà en el retorn que farà l'Ajuntament de les propostes presentades.

El Mercat Dominical, sense ubicació clara

Una de les reclamacions que també genera força consens és la pacificació dels carrers de l'entorn del mercat. Però no està tan clar on s'ubicarà el Mercat Dominical. Els paradistes reclamen que se segueixi celebrant de manera similar a com s'ha fet tradicionalment, però des de l'Ajuntament asseguren que tècnicament té un encaix complicat. Per això no descarten que el dominical s'hagi de fer als carrers de l'entorn.

El barri també guanyarà espai al carrer. Els Encants de Sant Antoni s'incorporaran a l'interior del mercat i això alliberarà les voreres i també eliminarà els processos de muntatge i desmuntatge, així com el moviment de mercaderies a ple carrer.

La previsió és que els paradistes entrin al mercat l'octubre de 2017 i que es facin seu l'espai fins al Nadal d'aquell mateix any, quan s'hauria d'obrir al públic.