Rècord d’assistència al Mobile World Congress

Més de 60.000 persones de 200 països han passat enguany pel Mobile World Congress, que avui ha tancat portes a la Fira de Barcelona. La xifra d'assistents és un 20% superior a la de l'any passat i supera les previsions de l'organització, que està molt satisfeta del creixement del congrés i de la bona acollida per part de la ciutat.

Operadores i fabricants de mòbils, proveïdors d'equipament i de programari, plataformes d'aplicacions i Internet... prop de 1.400 expositors han ocupat durant els darrers quatre dies els 58.600 metres quadrats del recinte firal de Montjuïc. El Mobile World Congress (MWC) de 2011 ha estat seguit per més de 2.900 mitjans de comunicació d'arreu del món. Però la GSM Association, organitzadora del congrés amb el suport de totes les empreses i institucions col·laboradores, no valoren només les xifres d'assistents sinó també la seva rellevància dins del sector: la meitat eren directius (més de 3.000, consellers delegats de la seva empresa). També hi han participat representants públics de 131 països, el 50% més que l'any passat.

El Mobile World Congress també es consolida com una excel·lent plataforma internacional per a l'economia del país: les 35 empreses catalanes que hi han assistit aquest any han mantingut més de 1.000 contactes amb companyies arribades de 22 països.

El conseller delegat de GSMA, John Hoffmann, ha agraït expressament la contribució de l'Ajuntament, la Generalitat, la Fira de Barcelona i tots els socis locals en l'organització del MWC. El congrés torna l'any vinent a la ciutat, del 27 de febrer a l'1 de març, però la continuitat no està garantida més enllà del 2012. Al juny es decidirà quina ciutat acull el Mobile World Congress de 2013 a 2017. París, Milà i Múnic també hi opten.

Parlen els grans

Els líders mundials de les principals companyies del sector han parlat en alguna de les conferències del programa del MWC. El president de Telefónica, César Alierta, va insistir dilluns a reclamar un acord perquè les grans companyies d'Internet contribueixin a finançar les inversions a les xarxes de telecomunicació. El conseller delegat de Google, Eric Schmidt, va declinar l'oferta, en entendre que el negoci de la seva companyia no és aquest sinó el desenvolupament d'aplicacions que impulsin el treball en xarxa i millorin la gestió de la informació dels usuaris, allotjada dins dels seus servidors.

El president de Nokia, Stephen Elop, va aprofitar la seva intervenció al MWC per defensar l'aliança amb Microsoft anunciada pocs dies abans. Elop necessitava guanyar-se la confiança de treballadors, inversors i del conjunt del sector envers l'acord pel qual els mòbils de la multinacional finesa adoptaran Windows Phone com a sistema operatiu. Aquest moviment, llargament esperat dins del sector, representa l'aparició d'un quart competidor en el mercat fins ara copat per l'iPhone, la Blackberry i els Android.

El mercat de les aplicacions

Una altra intervenció força esperada era la del conseller delegat de RIM, Jim Balsillie. El fabricant de les Blackberry veu amenaçat el creixement del seu terminal per la major oferta d'aplicacions que es poden instal·lar els usuaris d'iPhone o Android. Apple i Google, respectivament, cobren directament les descàrregues de pagament que l'usuari faci a les seves botigues en línia. Balsillie s'ha declarat partidari d'una aliança amb els operadors de telefonia perquè la despesa en aplicacions s'inclogui en les seves factures de telèfon.

El model de descàrrega d'aplicacions al mòbil des de les botigues virtuals de cada plataforma ha revolucionat el funcionament del sector. Des de l'any passat, el MWC reserva tot un pavelló als desenvolupadors d'aquestes aplicacions. Enguany l'App Planet ha rebut unes 45.000 visites. A més, les principals companyies han organitzat conferències específiques per als desenvolupadors que treballen fent servir les seves plataformes. En total, hi han assistit més de 12.000 programadors. Apple ha tornat a ser el gran absent del MWC, però els creadors d'aplicacions per a iPhone han participat al Macworld Mobile.

iPhone 4, el millor telèfon

Pel que fa a nous dispositius, el MWC de 2011 ha estat el de les tauletes portàtils. Els principals fabricants han llançat noves alternatives a l'iPad d'Apple. També s'han presentat nous models de mòbils amb prestacions avançades per jugar o mostrar imatges en 3D, per exemple. Però els organitzadors del Mobile World Congress han premiat com a millor mòbil de l'any l'iPhone 4 d'Apple. El millor fabricant de terminals, en canvi, seria el xinès HTC, que de fet copa la major quota de mercat del món.