Porta a Porta a Sarrià per augmentar el reciclatge del veïnat

Els diferents tipus de residus es recolliran en diferents dies de la setmana

El 19 de febrer al nucli antic de Sarrià començarà el nou sistema de recollida del Porta a Porta en què els veïns han de baixar segons el dia de la setmana un tipus de brossa. Això ha de fer reduir les bosses al carrer i augmentar el reciclatge dels veïns, molt baix a la zona. La implantació d'aquesta prova pilot s'ha fet a demanda de l'Associació de Veïns de Sarrià, i s'emmarca dins de l'estratègia municipal Residu Zero.

Un calendari de recollida i bosses amb xip

Els veïns impulsors són conscients que cal molta informació i pedagogia, i un canvi d'hàbits. Per això s'han fet diverses campanyes informatives i s'ha instal·lat un punt d'informació permanent. A més, el consistori repartirà entre els veïnat un paquet de dos contenidors i tres tipus diferents de bosses per poder fer aquesta recollida selectiva. Les bosses tindran un xip per fer un monitoratge de l'ús i la quantitat de recollida que es fa.

Les escombraries s'hauran de baixar entre les 20 i les 22 h. De fet, des de l'any 2000 que al nucli antic de Sarrià no hi ha contenidors, i els veïns ja deixen les escombraries al portal. Però, a partir del febrer, segons el dia de la setmana que sigui, s'haurà de baixar un tipus de residu o un altre. Així, per exemple, els dilluns es recolliran la brossa orgànica, els plàstics i metalls i els residus sanitaris (com són compreses o bolquers). Els dimarts, dijous i dissabte, en canvi, no hi haurà recollida. 

Objectiu: duplicar la recollida selectiva a la zona

L'objectiu que es marquen els impulsors i el consistori és passar del 36 % de recollida selectiva, una xifra que es manté des dels darrers set anys al nucli antic de Sarrià, fins al 60 %. La tinenta d'alcalde d'Ecologia, Janet Sanz, explica que la mesura ja s'aplica  a ciutats com Milà, Berlín, Londres o Ambers, i més de nou milions d'europeus usen aquest sistema. "La millora no ha estat progressiva en aquests llocs, sinó que el canvi s'ha notat immediatament després d'aplicar-se aquesta recollida".

El consistori recorda que cada habitatge barceloní paga 200 euros l'any a través d'impostos per gestionar residus, una xifra que seria molt inferior si se'n fes una bona separació des de cada llar. Però els beneficis de reciclar a casa també són ambientals. Si el sistema aplicat funciona, equivaldria a estalviar cinc milions de litres d'aigua o l'energia suficient per carregar durant un any tots els telèfons mòbils dels 8.500 veïns d'aquest nucli antic.