La cuina popular dels monestirs, recuperada a ‘Cuinar en temps de crisi’

Fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins de Sarrià, ha elaborat el receptari 'Cuinar en temps de crisi', un compendi de guisats populars i receptes pròpies de la tradició rural i conventual, a partir de l'estudi de manuscrits del segle XVII i XVIII. L'objectiu és reciclar textos antics perquè siguin útils a la cuina dels nostres temps.

Carxofes al caliu, escudella de cigrons, espàrrecs amb pèsols o faves ofegades a la caputxina, totes són receptes que podem trobar a 'Cuinar en temps de crisi', el llibre que ha elaborat fra Valentí Serra, per rescatar guisats dels antics frares. Tot i que la publicació és una col·lecció històrica de receptes, el caputxí vol deixar ben clar quin és el seu objectiu: “Aquest receptari vol ser un recull pràctic que es pugui utilitzar. Una cuina entretinguda, de recerca, per recuperar antigues receptes i aplicar-les en el dia a dia. Rescatar i donar vida a aspectes que poden ser encara utilitzables en els nostres dies.”

El llibre mostra també, per exemple, com confitar cogombres en vinagre, una opció per conservar productes i poder consumir-los fora de temporada. “Com que no hi havia geleres i congeladors, s'aprenia a confitar el menjar”, comenta fra Valentí.

'Cuinar en temps de crisi' no només explica la manera d'aprofitar els excedents de les hortes, sinó el que sobra del dia anterior. “És el que es diu popularment en castellà, cuina "de sobrinas", coses que han sobrat. El freginat de pollastre en seria un bon exemple. És una cuina de reaprofitament”, explica l'arxiver del convent de Sarrià.

El nou llibre de fra Valentí també proposa integrar l'ús de plantes i herbes, com el marduix, el llorer o la murtra, que estan tant al servei de la medicina com de la gastronomia. Fra Valentí recorda que el marduix perfuma molt els aliments, té propietats analgèsiques i antigament s'utilitzava per elaborar cervesa fins que va ser substituït pel llúpol.

Aquesta és la segona publicació de fra Valentí dedicada a la cuina conventual, després del llibre 'Cuina caputxina', publicat el 2010 per l'Editorial Mediterrània. 'Cuinar en temps de crisi' és una publicació complementària del Calendari de l'Ermità, que enguany compleix 140 anys, i que està editat per Edicions Morera.