Arrenquen en dissabte i amb moltes vendes les darreres rebaixes abans de la liberalització total

Primer dia de rebaixes, l'endemà de Reis, en dissabte i amb bon temps. Tot ajuda perquè els centres i eixos comercials de la ciutat estiguin plens a vessar de gent que vol aprofitar les millors ofertes o canviar algun regal. Les previsions de vendes dels comerciants són optimistes i hi ha estimacions que diuen que cada català es gastarà 96 euros en aquestes rebaixes d'hivern, probablement les últimes subjectes a qualsevol regulació en el calendari, atès que la nova proposta de llei catalana no en fixa dates.

Cues quilomètriques per arribar fins al Centre Comercial la Maquinista, l'avinguda del Portal de l'Àngel plena, força gent passejant per les zones més comercials de la ciutat... Tot apunta que aquest dissabte, el primer de les darreres rebaixes d'hivern mig regulades a Catalunya, ha estat una jornada de moltes vendes als comerços de la ciutat. També de devolucions d'aquells regals de Reis que no s'ajusten a allò que la persona espera o necessita, i que ara es pot aprofitar per canviar per un altre producte a preu rebaixat. A més, ha fet bon temps a la ciutat i les temperatures són molt baixes, situació que convida a sortir de compres i renovar sobretot algunes peces de roba d'hivern. La moda és un dels sectors estrella per excel·lència en aquesta campanya de rebaixes d'hivern, seguida de l'equipament de la llar, l'electrònica i la perfumeria.

L'any passat, les vendes del petit comerç de tot Catalunya en aquestes rebaixes van créixer al voltant d'un 3%, fins a 850 milions d'euros, amb una despesa mitjana d'uns 90 euros per persona. Segons un estudi de l'aplicació Fintonic, enguany cada català es podria arribar a gastar fins a 96 euros en compres rebaixades. La xifra superaria la de l'any passat, però quedaria per sota dels 103 euros de la mitjana espanyola i ben lluny dels 120 o 118 euros que Fintonic estima que es gastaran els bascos o els navarresos. Les agressives promocions que s'ofereixen amb el Black Friday i el Cyber Monday s'han convertit en els principals competidors de les temporades de rebaixes. De fet, segons Fintonic, les vendes registrades al Black Friday han estat un 14% superiors que el 7 de gener de l'any passat, quan a tot Espanya es va registrar la xifra de facturació de rebaixes més gran.

Rebaixes que s'acaben

Aquestes rebaixes d'hivern podrien ser les últimes en què el comerç català respectés una data d'inici fixada per llei. La nova Llei de comerç elaborada pel govern de la Generalitat, que aviat iniciarà el tràmit parlamentari, no diu quan han de començar les rebaixes. Es limita a indicar que els comerciants podran fer rebaixes a l'estiu i a l'hivern, però deixa a les seves mans la capacitat de decidir quan les comencen i quan les acaben.

El petit comerç havia lluitat anys enrere per mantenir el 7 de gener i l'1 de juliol com els dies oficials de començament de les rebaixes d'hivern i d'estiu, respectivament. La suspensió de la llei catalana d'horaris comercials per part del Tribunal Constitucional (TC), després del recurs interposat pel Govern espanyol, va crear un buit legal que grans marques com Mango o H&M van aprofitar per emparar-se a la llei estatal i avançar els períodes de rebaixes.

De fet, aquesta setmana, molts comerços no han estrenat avui els preus rebaixats sinó que ja ho van fer dilluns passat, i així ha estat, per exemple, a l'eix comercial de Gran de Gràcia. Segons Míriam López, responsable de Mallorquí Sabaters, sí que s'esperen força vendes però no l'ambient frenètic de les rebaixes típic d'anys enrere. "Hem acostumat el client als preus baixos amb els descomptes que fem durant l'any", afegeix.

Ara el petit comerç, representat a la ciutat per la fundació Barcelona Comerç i l'associació Barcelona Oberta, reclama un pacte dins del sector per mantenir una data en què totes les botigues comencin les rebaixes alhora. Segons Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, això convida els clients a anar-hi a comprar a partir d'aquell dia. És a dir, avui. Jené assegura, també, que "les vendes de les rebaixes d'hivern d'enguany són prometedores".