La relació d’amor i odi entre els comerciants i els turistes

Els comerciants de la Rambla confessen que els seus negocis viuen del turisme, però alhora són conscients dels inconvenients que comporten sobretot alguns turistes maleducats, amb qui és difícil tractar i que acostumen a comprar més aviat poc. Els mateixos turistes, que aquest dissabte s'han vist sorpresos per la reocupació simbòlica de la Rambla per part dels veïns, entenen que la seva presència massiva a la ciutat pot resultar perjudicial.

"Ho entenc perfectament". Així respon una jove turista egípcia que viu habitualment a Berlín en veure com un miler de barcelonins es manifesten per la Rambla contra l'especulació urbanística i el turisme massiu. Explica que la gentrificació també es viu a la capital alemanya, però subratlla que, aquí i allà, els turistes aporten moltes coses a la ciutat, no només diners sinó també un intercanvi cultural que val la pena preservar.

Els comerciants de la Rambla també han vist avui com un miler de veïns es reapropiava simbòlicament de la Rambla, davant la multitud de turistes que habitualment se la fan seva. Els botiguers són conscients del problema que genera als veïns aquest turisme que "paga molt més que els d'aquí" i fa que molta gent hagi de marxar del barri perquè no pot pagar-se el lloguer, però "comercialment ens va molt bé que vinguin, perquè ens donen vida sobretot a Setmana Santa o Nadal", confessa Àngels Doncos, encarregada d'una botiga a la Rambla.

Un altre comerciant, Fabio Geronazzo, explica que la relació entre botiguers i turistes és "d'amor-odi, perquè ens donen de menjar, però tots ens queixem de la qualitat dels turistes". Geronazzo es queixa que n'hi ha de molt maleducats, que compren poc i no respecten res. "Has de posar tot el dia la parada amb cartells de no tocar, 'don't touch"... Esgota", diu Carme Romero, florista de la Rambla per qui "el turisme de pocs dies, de cap de setmana, no només no els interessem comercialment sinó que no els interessem en res perquè no som part de l'atracció turística".

Entre respecte i solidaritat han sentit, doncs, els comerciants de la Rambla quan avui han vist que els veïns triaven aquest passeig tan emblemàtic per manifestar-se contra la massificació turística. La marxa reivindicativa només ha arribat a generar un cert malestar entre els paradistes del Mercat de la Boqueria, que han vist com alguns manifestants intentaven reapropiar-se simbòlicament del mercat, on fa anys que cada dia hi ha més turistes comprant sucs que no pas veïns comprant fruita. Els paradistes argumenten que dissabte és precisament un dia important de compres i que la protesta les ha pogut dificultar. A la Rambla, cadascú mira d'esprémer el negoci com pot.