Quins equipaments necessita el Poble-sec?

L’Ajuntament ha rebut 400 propostes que serviran per redactar un pla d’equipaments per al barri

El districte de Sants-Montjuïc vol resoldre la manca d'espais públics que té el Poble-sec. Per aconseguir-ho, l'abril del 2017 va obrir un procés participatiu. Després de pràcticament un any de debats i de rebre 400 propostes diferents, ara ha presentat les conclusions que han de servir per redactar un pla d'equipaments per al barri.

Mig miler de persones, algunes com a representants d'una trentena d'entitats, han participat en el procés participatiu del pla d'equipaments del Poble-sec. Han estat molts mesos de debat i feina conjunta que han servit al districte per detectar quins equipaments manquen al barri i fer un inventari dels espais on es podrien ubicar. "S'ha generat una llista amb les prioritats d'equipaments, ara s'ha de veure com es porten a terme", afirma Xavi Farré, conseller tècnic del districte.

Entre les diferents aportacions dels veïns i les entitats de la zona hi ha la recuperació d'espais ja existents com ara la Casa de la Premsa, l'antic Palau d'Esports, el Pavelló Itàlia de la Fira de Barcelona o el Teatre Arnau. També s'ha plantejat la possibilitat de permetre la gestió cívica de les instal·lacions i tenir present l'orografia del barri a l'hora de decidir els usos de cada equipament.

Els equipaments que més necessita el Poble-sec

Quant a les principals necessitats del barri, destaquen la construcció d'un espai de trobada per a gent gran, espais de suport a les famílies com ara una ludoteca o un lloc de criança compartida, espais formatius sobretot d'adults, locals autogestionats per a joves, espais per a entitats de cultura popular com ara els Castellers del Poble Sec o un equipament esportiu municipal amb tots els serveis.

Un dels punts més polèmics que envolten el pla d'equipaments és l'ús que es donarà a uns terrenys situats al passeig de l'Exposició. Veïns i entitats estan en contra de la construcció de qualsevol edifici que impliqui treure el verd i omplir la muntanya de ciment. El districte, però, no descarta aprofitar aquest espai catalogat com a equipament en funció de les necessitats que tingui el barri.

El proper pas és la redacció del projecte. Està previst que estigui enllestit a l'estiu. Aleshores el districte podrà obrir un procés perquè veïns i entitats puguin presentar-hi al·legacions. Un cop feta la versió definitiva del pla d'equipaments del Poble-sec, el districte es dona un termini de 10 anys per executar-lo.