La fiscalia es querellarà també contra tot el govern per convocar el referèndum

Paral·lelament, el Tribunal Constitucional ha rebutjat la recusació dels 12 magistrats que va presentar Carme Forcadell

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha explicat que la fiscalia està ultimant dues querelles criminals. D'una banda, la que va anunciar aquest dimecres contra els membres de la Mesa del Parlament per haver admès a tràmit la llei del referèndum i la llei de transitorietat jurídica i, de l'altra, contra els membres del govern de la Generalitat per haver dictat el decret de convocatòria i l'organització del referèndum. Segons Maza, les querelles es presentaran en breu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

En la compareixença, el fiscal general de l'Estat també ha anunciat que ha donat ordres a la Guàrdia Civil, al Cos de la Policia Nacional i als Mossos d'Esquadra perquè investiguin qualsevol tipus de preparatiu i intervinguin tots els "efectes o instruments per preparar o celebrar el referèndum" . Un referèndum que Maza ha qualificat "d'il·legal" i, en aquest sentit, ha alertat que qualsevol persona que participi en l'organització del referèndum estarà cometent "almenys" un delicte de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics.

El govern català ja ha reaccionat a l'anunci de la Fiscalia. El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha dit que "no altera absolutament res" del que té previst el govern. A més, ha acusat al govern espanyol de voler sotmetre Catalunya a un "estat de setge encobert".

El TC rebutja la recusació de Forcadell

Paral·lelament als moviments de la fiscalia, el Ple del Tribunal Constitucional, reunit des de les 10 del matí, ha desestimat "del tot" la recusació dels 12 magistrats que va sol·licitar aquest dimecres la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Segons han informat fonts del Tribunal a EFE, malgrat que la recusació afecta tots els magistrats, han estat ells mateixos qui han resolt aquesta qüestió, perquè no existeix cap instància superior. A banda, també ha admès a tràmit l'incident d'execució de sentència per la tramitació de la llei del referèndum que li va presentar el govern espanyol.