Què fer a Barcelona aquesta setmana / Àrtic

Concerts, teatre, exposicions, cinema, fires, activitats, festivals… Aquí trobaràs els millors plans culturals per fer durant la setmana i el cap de setmana.

Barcelona és una ciutat plena d'activitats culturals cada setmana. A l'Àrtic de betevé t'ho posem fàcil fent una selecció de les activitats més destacades d'entre setmana i el cap de setmana.

CONCERT

XOEL LÓPEZ
Sala Razzmatazz / Dissabte a les 21 h / 25 euros

Només fa un any i mig que Xoel López ens va visitar a l'Àrtic per presentar el concert a Barcelona del seu disc 'Paramales'. Però el músic gallec és un home prolífic i ja fa uns mesos que va tornar a publicar nou material discogràfic, sota el títol de 'Sueños y pan'. I és que, després de 17 anys de carrera, al cantautor encara li queden moltes coses per dir. De fet, seguint-ne la discografia podem reconstruir el periple seu de vida, els seus viatges i trobades o la seva paternitat. El proper capítol d'aquesta autobiografia s'escriurà aquest dissabte a les nou a la Sala Razzmatazz.

STAVROZ
La [2] d'Apolo / Dijous a les 21.30 h / De 15 a 20 euros

Amb la irrupció de la música electrònica, també es va transformar el concepte de concert o directe per incloure els discjòqueis o els músics amb ordinador a l’escenari. Ara, el cicle Modern Sound Culture pretén aposta per l’electrònica, però en format de banda en directe amb instruments. El grup que inaugura aquesta iniciativa és Stavroz, format el 2011 per dos enginyers de so que volien canalitzar les seves inquietuds musicals. Per la posada en escena compten amb dos músics més que aconsegueixen crear un directe electrònic amb vibracions ètniques i orgàniques. La cita és aquest dijous a les nou a La [2] d’Apolo.

FAR
Centre Artesà Tradicionarius / Dissabte a les 21 h / 8 euros

La Gabi, el Genís, el Tomàs, el Miquel i el Carles són els components de FAR, un jove quintet que fa només tres anys que es va formar a Barcelona. El 2016 van ser una de les dues bandes guanyadores del concurs Porompompero Impulsa, en el qual participaven 130 bandes de l’estat espanyol. Aquest premi els va obrir les portes dels Abuelita Studios, en el qual van gravar el seu primer disc, dirigits per Stefano Maccarrone del grup Mendetz. El moment de portar aquest debut a l’escenari ha arribat i el seu indie rock pop sonarà en directe aquest dissabte a les nou al Centre Artesà Tradicionàrius.

 

CIRC

EP (EXTENDED PERFORMANCE)
La Central del Circ / Divendres i dissabte a les 20 h / 8 euros

Aquest cap de setmana se citaran les companyies residents a La Central del Circ en la vuitena edició d'Extended Performance. Una ocasió única de tenir a tocar els millors artistes de circ contemporani de casa nostra i poder veure què es trama dins la gran carpa. Una carpa que uns pocs cops a l'any obre la porta perquè els espectadors coneguin i valorin projectes que s'estan gestant. Ara mateix són Amer i Àfrica, Chiara Marchese i Random els artistes que mostraran els seus treballs en aquesta mena d'assaig general, que tindrà lloc divendres i dissabte a les 20 h a La Central del Circ.

 

MOSTRA

MOSTRA DE JOVES CREADORS 2018
Espai Jove Boca Nord / Dijous a les 17.30 h / Gratis

La Mostra de Joves Creadors arriba aquesta setmana a la dissetena edició, organitzada pels alumnes de l’Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona. Cada edició gira entorn un fil conductor que marca una línia conceptual, enguany els espectacles estan inspirats en la nau Voyager, que transportava dins seu imatges i sons que explicaven el planeta Terra. Un camp ampli per l’exploració en les diverses disciplines artístiques incloses en el món de l’audiovisual, les arts plàstiques i escèniques. Aquest espai de llibertat creativa és ideal per a les noves idees dels estudiants i joves artistes que hi participen. L’Espai Jove Boca Nord acollirà aquest esdeveniment gratuït dijous a partir de dos quarts de sis.

 

DANSA

BASKET BEAT
Mercat de les Flors / Divendres i dissabte a les 20 h / De 8 a 12 euros

Amb 28 anys, l’educador social Josep M. Aragay va decidir engegar un projecte integrador en el qual l’aprenentatge de grup i la música tenien un paper fonamental. Va néixer Basket Beat, una metodologia per desenvolupar habilitats socials mitjançant la creació musical amb pilotes de bàsquet. L’Associació té un interès especial en col·lectius en situació de risc social, tot i que està oberta a tothom. Ara, aquesta orquestra peculiar, presenta un nou espectacle que puja a l’escenari els conflictes que neixen entre els nostres interessos i els de la societat basada en la imatge i la immediatesa. Basket Beat, un nosaltres abans que un jo es podrà veure al Mercat de les Flors aquest divendres i dissabte a les vuit.

 

TEATRE

LÍMITS
Nau Ivanow / Divendres i dissabte a les 20.30 h / 12 euros

La residència artística és la fórmula gràcies a la qual podrem veure l'espectacle 'Límits', de la companyia Ferran Orobitg. El director artístic va ser seleccionat dins del concurs Testimoni Escènic per ser resident al centre de producció i creació Cal Gras, a Avinyó. Allà va generar el seu primer solo, 'Límits', un espectacle de teatre gestual multidisciplinari que reivindica les diverses capacitats de les persones. Un al·legat contra les opinions preconcebudes i les limitacions socials que podreu veure en dues sessions divendres i dissabte a la Nau Ivanow.

ESPAÑA INGOBERNABLE
Ateneu Popular 9 Barris / Dijous a les 20.30 h / 10 euros

El 1996 va suposar un abans i un després en la carrera d’Alberto San Juan, que va debutar com actor al cinema amb la pel·lícula ‘Airbag’ i també com a autor al teatre, amb l’espectacle ‘Animalario’. Un text que va donar nom també a la companyia escènica que ell mateix va fundar amb altres actors com Guillermo Toledo o Ernesto Alterio. Però ja fa uns anys que San Juan va deixar d’estrenar amb la companyia i va apartar-se del cinema per portar als escenaris textos combatius amb altes dosis de política. ‘España ingobernable’ és un dels seus monòlegs de més èxit, en el qual repassa la història de la lluita dels ciutadans contra el poder a l’estat espanyol. L’Ateneu Popular 9 Barris acull la proposta en sessió única aquest dijous a dos quarts de nou.

 

DIA DE L'AUTOR SGAE
Diversos espais / Fins diumenge / Entrades amb descompte

El reconeixement de la importància dels drets d'autor no només és una reivindicació del sector musical, també ho és del teatre. L'Associació d'Empreses de Teatre i la Societat General d'Autors i Editors col·laboren en la quarta edició del Dia de l'autor SGAE. L'objectiu de la proposta és promoure l'autoria original i autòctona per donar impuls als dramaturgs i augmentar la seva presència a la cartellera. Del 15 al 25 de març els espectacles adherits tindran un preu especial, ja que la SGAE assumirà el 90 % de les entrades i el 10 % restant equivalent als drets d'autor els paga l'espectador.

 

DOCUMENTAL

GRACIAS POR LA LLUVIA
Diversos espais / Fins al 31 de març / De 0 a 6 euros

Kisilu, un pare de família kenià, durant els últims cinc anys fa servir la seva càmera per captar els efectes del canvi climàtic sobre el seu poble. Ha gravat inundacions, sequeres, tempestes i ha vist com això afectava la població, que emigrava a la ciutat per falta de mitjans per viure. Després d’una tempesta, Kisilu decideix emprendre un viatge a la Cimera sobre el Canvi Climàtic de París per fer sentir la seva veu i la dels pobles africans. Aquest és l’argument del documental ‘Gracias por la lluvia’, que podeu veure durant tot el mes en diverses sessions a espais com la Casa Elizalde o el Teatre de Sarrià.

 

EXPOSICIONS

DAKAR. UNA MIRADA
B The Travel Brand Xperience / Fins al 31 de març / Gratis

Dakar és una de les ciutats africanes que més hem escoltat mencionar, en gran part gràcies al ral·li que porta el seu nom. Però no tothom sap que la capital del Senegal és a la península de Cap Verd, el punt més occidental del continent i un dels ports més importants d’Àfrica on hi viuen prop de dos milions i mig de persones. Casa Àfrica i 'Altaïr Magazine' conviden els ciutadans a conèixer amb més detall la ciutat africana a través de l’exposició "Dakar, una mirada". El fotògraf senegalès Mamadou Gomis i el documentalista valencià Pere Ortin ofereixen dos punts de vista diferents que podeu contrastar a l’espai B the travel brand fins al 31 de març.

ITŌ SHINSUI. TRADICIÓ I MODERNITAT
Fundació Miró / Fins al 20 de maig / 2,50 euros

A finals del segle XIX, el Japó travessava un procés de modernització i industrialització que feia perillar les formes artístiques tradicionals. L’art del país havia reflectit fins al moment l’univers propi dels samurais, geishes i actors del kabuki. Amb l’arribada de les noves expressions artístiques, alguns mestres de principis de segle XX van voler preservar les velles formes del gravat amb una aproximació més moderna. Aquesta tendència artística portava per nom shin hanga i un dels seus grans exponents va ser Itō Shinsui, de qui es pot veure una exposició monogràfica a la Fundació Miró fins al 20 de maig.

 

FESTIVAL

ALCOOLS
Sala Beckett / Fins al 15 d'abril / 10 euros

Sabeu recitar algun vers? Potser allò de ‘Puedo escribir los versos más tristes esta noche...’, de Neruda, o ‘Una nit de lluna plena tramuntàrem la carena..’, de Pere Quart? Segurament coneixeu els versos més pronunciats en la història de la literatura, però ja és hora de sortir de les paraules més suades i descobrir una nova manera de fer poesia a través del festival Alcools. La Sala Beckett acull fins al 15 de maig la quarta edició d'aquesta iniciativa que posa en escena espectacles poètics contemporanis. Maria Cabrera va inaugurar la setmana passada el festival, pel qual passaran altres poetes com Miquel de Palol, Martí Sales o el nostre col·laborador habitual, Josep Pedrals.