Què és la felicitat?

Científics i filòsofs segueixen buscant resposta a una pregunta que ve de lluny

Aquest dilluns, 20 de març, és el Dia Internacional de la Felicitat. L'ONU va incloure aquesta data en el calendari fa només quatre anys i a proposta del Regne de Bhutan, un país que, fins i tot, mesura l'índex de felicitat dels seus habitants. La felicitat és un concepte abstracte i cadascú en té la seva pròpia definició. Els filòsofs de tots els temps han debatut sobre el concepte i la ciència busca trobar-ne causes empíriques.

Estat de l'ànim plenament satisfet. Així, en ben poques paraules, descriu el DIEC el concepte "felicitat", una descripció curta que xoca amb l'extens debat de filòsofs de tots els temps sobre la idea de felicitat. "Aristòtil, el gran pensador grec, deia que la felicitat era el màxim bé a la vida", explica el filòsof Norbert Bilbeny. "Però felicitat no és el mateix que estar content, es pot ser feliç i estar descontent per alguna qüestió", afegeix. La felicitat és, segons Bilbeny, un estat que es cultiva al llarg de tota una vida i que hom ha de treballar.

A diferència de la filosofia, la ciència també parla de felicitat a curt termini. N'és responsable una substància química generada pel nostre propi cos, la serotonina. S'acumula al cervell davant de determinats estímuls. "El que no sabem en detall és com funciona exactament el procés d'alliberament de serotonina", explica Xavier Giménez, professor de química de la UB. "Tampoc en quines quantitats ho fa i quin és tot el procés detallat que segueix aquest neurotranmissor a partir del moment en què nosaltres percibim un estímul que ens genera aquesta felicitat", afegeix.

També hi intervé la genètica. Fa pocs anys es va descobrir un gen les variacions del qual ens fan més o menys propensos a ser feliços.