Quan s’acabarà la pluja? Com s’entreveu el mes de juny?

El darrer dia del mes de maig coincidirà amb l’inici d’una petita treva pel que fa als ruixats que s’allargarà fins dissabte

Els models estacionals no albiren un canvi de tendència de cara al mes de juny, que podria continuar marcat per la inestabilitat i la calor moderada a Catalunya i a la península Ibèrica. La bonança, en canvi, es mantindrà novament cap al centre i el nord del continent europeu.

El 2018 continua avançant i la ratxa humida i de temps canviant que es va iniciar a finals de gener s'ha mantingut, en major o menor mesura, des d'aleshores. Quan queden poques hores perquè s'acabi el mes de maig, tot fa pensar que el balanç hídric tornarà a acostar-se a la normalitat a la majoria d'observatoris meteorològics de la ciutat.

La pluja ha estat més minsa a la costa durant el mes de maig, però ha tornat a ser clarament superior a la mitjana a moltes zones de l'interior i del nord de Catalunya.

Dijous, inici d'una treva pel que fa a les pluges

Els ruixats i tronades, especialment freqüents i extensos dels darrers dies, tendiran a anar de baixa a partir de dijous, jornada en la qual minvarà clarament la possibilitat que plogui a Barcelona. La pluja tornarà a fer acte de presència dijous havent dinat a diversos sectors del prelitoral, l'interior i el nord, però de forma menys extensa i intensa.

Divendres els ruixats de tarda seran encara més locals i difícilment arribaran al prelitoral i dissabte regaran només de forma puntual algunes contrades dels Pirineus.

La treva es podria estroncar diumenge, jornada que s'entreveu, ara per ara, novament canviant i amb xàfecs freqüents a bona part del país, sobretot del prelitoral cap al nord. La inestabilitat es podria allargar durant bona part de la setmana vinent a causa de la presència d'aire fred en altura.

Què diuen els models estacionals del temps del mes de juny?

Els mapes a llarg termini de l'agència nord-americana NOAA no són gaire optimistes per a aquells qui estiguin esperant sol i calor les pròximes setmanes. Aquests models de previsió (de fiabilitat limitada, això sí) anuncien poques novetats durant el mes de juny al nostre entorn: la precipitació podria tornar a ser superior a la mitjana a Catalunya, la península Ibèrica i a l'entorn del Mediterrani, però clarament més minsa del normal cap al centre i el nord d'Europa.

La temperatura mitjana es mouria a l'entorn de la normalitat a Catalunya, però assenyalaria valors novament superiors als habituals cap al nord del continent europeu.

Aquest patró fa pensar en un context de petites borrasques i presència d'aire fred en altura a l'entorn del Mediterrani i d'anticiclons cap a Rússia i el nord del continent, una tendència que fa setmanes que s'allarga i que està fent que, curiosament, el sol i la calor la gaudeixin més en països on no és gaire habitual en aquestes dades que no a casa nostra.

Mapa d'anomalia de temperatura mitjana (font: NOAA)