Puigdemont: “Europa no pot mirar a una altra banda, ha de formar part de la solució”

El govern català ha viatjat aquest dimarts a Brussel·les per parlar sobre el referèndum al Parlament Europeu. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat del vicepresident, Oriol Junqueras, i del conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha demanat a la Unió Europea que es posicioni sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya i no miri a una altra banda.

Els tres representants catalans s'han desplaçat fins a la capital belga amb la voluntat que el referèndum s'incorpori a l'agenda europea. Romeva i Puigdemont han apel·lat al sentit democràtic de la Unió Europea per defensar el referèndum vinculant, que se celebrarà com a màxim al setembre d'aquest 2017, i han dit que no defensar la consulta és anar en contra de la democràcia que simbolitza la Unió Europea. Puigdemont ha pronunciat el seu discurs després de les intervencions de Junqueras i Romeva, i ha denunciat la criminalització del procés independentista per part del Tribunal Constitucional, al qual acusa de ser partidista. D'altra banda, el president català ha assegurat que el Govern espanyol no vol acceptar una consulta legal per por del resultat: "És significatiu que els favorables a la independència demanem que tothom pugui votar mentre que l'Estat espanyol defensa que no puguem votar, i que ni tan sols en parlem", ha apuntat.

L'acte, que ha arrencat poc després de les set, s'ha celebrat en una eurocambra plena. Ha estat una iniciativa del govern català que ha estat polèmica després de l'intent de boicot del Partit Popular. El grup ha enviat una carta als seus parlamentaris, firmada pel portaveu dels populars a Brussel·les, Esteban González Pons, en què se'ls demanava no assistir a l'acte. Des de la Generalitat han qualificat aquesta reacció de ridícula.