Pugna política en la prèvia per reivindicar Sant Jordi com a patrimoni de la Unesco

Dimiteix la presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana per la presència de Soraya Sáenz de Santamaría

La presidenta de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Isabel Martí, que també és l'editora de La Campana, ha explicat a betevé que no considera apropiat que "s'hagi convidat la vicepresidenta a celebrar el Sant Jordi aquí", tot i que ha defugit anar més enllà en les crítiques en puntualitzar que no té un discurs polític. "La meva feina és fer sortir als mitjans els autors, i no pas sortir-hi jo", ha afegit. L'acte per promocionar el Sant Jordi com a patrimoni immaterial de la Unesco és una iniciativa de la Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Floristes que se celebrarà aquest divendres al vespre al CaixaForum amb representats institucionals i del sector.

Aquest dijous el Govern espanyol va anunciar que la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, viatjaria a Barcelona per participar en l'acte. La Generalitat va moure fitxa en confirmar que, a més del conseller de Cultura, Santi Vila, també hi seria el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras. Per part de l'Ajuntament, hi participarà el tinent d'alcaldia d'Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni.

Algunes veus del sector s'han sentit molestes amb la presència de Sáenz de Santamaría en l'acte en considerar que és un pas més en l'estratègia política del govern central anomenada "operació diàleg". En declaracions a RNE, Soraya Sáez de Santamaría va considerar dimarts que "el dia de Sant Jordi és un bon homenatge al llibre i al que les llengües espanyola i catalana han fet per la cultura en àmbit mundial". La vicepresidenta del Govern espanyol va negar que existís, però, una suposada "operació Sant Jordi".

La setmana vinent també està prevista la visita a Catalunya de la vicepresidenta del Govern, el ministre d'Educació, Cultura i Esport i el ministre d'Hisenda en un acte a Tarragona amb motiu dels Jocs del Mediterrani 2017.