Protesta dels agents de la Policia Nacional en plena crisi de l’aeroport

El sindicat del cos alerta de la manca de personal a Catalunya i reclama un augment del plus de territorialitat

El Sindicat Unificat de Policia -un dels majoritaris a la Policia Nacional- s'ha concentrat aquest divendres per alertar de la manca de personal del cos a Catalunya. Ho han fet en plena crisi per les cues dels controls de passaports a l'aeroport de Barcelona-el Prat, causada en part per una escassetat d'agents destinats a la infraestructura.

El sindicat s'ha concentrat davant del complex central de la Verneda per denunciar "la situació alarmant, policialment parlant, que s'està produint a Catalunya". Segons el SUP, hi ha un dèficit de personal perquè la plantilla prevista està coberta en una mica més del 70 %. A la plantilla de Catalunya hi hauria d'haver 3.800 efectius i calculen que en falten un miler. Un dels motius, segons el sindicat, és la manca d'incentius econòmics. A Madrid, el plus de territorialitat és de 180 euros, mentre que a Catalunya és de 54 euros i, afegeixen, el cost de la vida és més alt. Per tot plegat, afirmen que Catalunya no és una destinació atractiva per al cos policial.

Asseguren que a l'escassetat d'agents s'hi suma una taxa de reposició molt baixa, cosa que "repercuteix directament i negativament sobre els funcionaris destinats a aquesta comunitat". Amb tot, els grans perjudicats són les unitats d'investigació i la policia judicial que han de substituir els llocs on falten efectius. Els agents també denuncien que tot plegat no els permet conciliar la vida laboral amb la familiar pels "continus canvis a què se'ls sotmet dins el cos".

La protesta arriba just la setmana en què el Govern espanyol ha anunciat un pla de xoc per pal·liar les cues en els controls de passaports a l'aeroport de Barcelona-el Prat. Unes esperes provocades, en part, per un dèficit de personal i també de la infraestructura per adaptar-se als canvis introduïts en els controls dels passatgers marcats per Brussel·les. Entre les demandes del SUP hi ha que se'ls retribueixi amb un plus de territorialitat -com el que es cobra a Madrid- per fer que els sous dels agents s'ajustin al cost de la vida a Catalunya. Diuen que "això permetria minimitzar la situació i es faria més atractiva la plantilla".