Projecte per convertir Sant Joan de Déu en referent de l’alimentació hospitalària

S’està fent una prova pilot que vol ajudar els nens que fan quimioteràpia a menjar més i millor

Les safates tradicionals del menjar als hospitals són d'una sola tapa. En obrir-les, surt l'olor concentrada de tots els plats de l'àpat, i això pot provocar nàusees en nens que fan quimioteràpia. L'Hospital de Sant Joan de Déu té en marxa una iniciativa per contribuir a fer més agradables les menjades als malalts.

Un gest tan simple com substituir les safates pot ajudar que un nen que s'està tractant de càncer es mostri més predisposat a menjar.  Si, a més, es redueixen les olors fortes, es potencien els gustos dolç i salat, i es presenta l'àpat en format de tapes o de menjar ràpid, les probabilitats que el nen  mengi content s'incrementen.

Aquestes són algunes de les conclusions que ja estan extraient els investigadors de Sant Joan de Déu en una prova pilot que s'està fent amb 10 nens. Un cop s'acabi, es desenvoluparà un estudi més ampli i, finalment, s'incorporaran els canvis que s'hagin demostrat més efectius a la rutina del centre hospitalari.

El projecte, finançat per l'Associació Espanyola contra el Càncer, s'ha presentat aquest dimarts en la tercera jornada de la Fundació Alícia que, sota el títol "Millor menjar, més salut", ha servit per explicar les iniciatives de recerca i foment de bons hàbits alimentaris en què participa la fundació.

En aquest marc, s'ha presentat la investigació feta amb l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer sobre els efectes beneficiosos de la quinoa en la prevenció de la Diabetis Mellitus tipus 2; o la quarta guia de la col·lecció "Menjar durant el tractament del càncer", feta conjuntament amb l'Institut Català d'Oncologia, i que en aquest cas, són recomanacions per als afectats de càncer de cap i coll.