Professors i estudiants boicotegen l’acte d’inauguració del curs acadèmic de la UB

La Universitat de Barcelona ha encetat el curs acadèmic amb una protesta sonora contra les retallades i la invasió de competències en educació. L'han protagonitzat una cinquantena de treballadors i estudiants del centre, crítics amb l'augment de les taxes universitàries i la reducció pressupostària. La seva irrupció ha obligat a suspendre a les 12.50 h la inauguració del curs, després que els crits contra el rector actual han fet impossible celebrar l'acte.

Els manifestants han denunciat, amb pancartes, que s’està desmantellant el servei públic d'educació superior i recerca d'Espanya i Catalunya i han demanat la dimissió del rector del centre, Dídac Ramírez.  Al crit d'"Universitat, pública i de qualitat", els protestants han colpejat cassoles i han protestat pels acomiadaments de docents i la privatització que, segons ells, està patint l'educació superior.

Asseguren que el govern central i la Generalitat estan envaint les competències de les universitats per "arrasar drets socials i laborals i augmentar les taxes de manera desorbitada per convertir la universitat en un privilegi dels que s'ho puguin pagar".

La Confederació Sindical Catalana assegura que la política de tisorades està dissenyada, tant per part estatal com autonòmica, de forma "injusta, inútil i esbiaixada" i alerta que les retallades pressupostàries són l’agressió més important a les universitats públiques des de la transició democràtica.

Professors, treballadors i alumnes asseguren que la reducció acumulada del pressupost en els dos darrers anys és superior al 20% i vulnera així, diuen, l'autonomia universitària, un dels pilars bàsics d'organització del sistema universitari públic.

El curs universitari 2012-13 ja va quedar marcat per les protestes per l'encariment de les taxes universitàries i les manifestacions i vaga per demanar la derogació de la Llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMCE), més coneguda com a "llei Wert".

L'acte oficial s'ha hagut de suspendre i, per això, la Secretaria d'Universitats ha lamentat que "persones alienes a la comunitat universitària hagin impedit la celebració de l'acte inaugural", i ha fet una crida a no responsabilitzar els estudiants d'aquestes accions.