Arrenca el procés participatiu dels comuns per crear un nou partit d’esquerres

Els comuns han engegat aquest diumenge un procés participatiu de tres mesos per definir el nou partit d'esquerres que veurà la llum a l'abril. Més de 700 ciutadans s'han acostat a les Cotxeres de Sants per formar part d'aquest debat, del qual sortiran les bases de la futura formació. A l'acte, hi han participat diferents forces polítiques d'esquerra, com Barcelona en Comú o Iniciativa per Catalunya (ICV).

L'acte ha arrencat amb música en directe i tot seguit s'ha donat pas a la ronda d'intervencions amb l'alcaldessa Ada Colau, que ha instat a posar els objectius del nou partit per davant de les sigles. Colau ha aprofitat per destacar el paper dels comuns als ajuntaments on van guanyar les eleccions municipals. Sobre Barcelona, l'alcaldessa ha tret pit dels projectes aprovats en l'últim ple municipal, com el pla d'habitatge o el Pla d'Allotjaments Turístics (PEUAT). "Hem aprovat un pla d'allotjaments turístics històric que és un referent per a moltes ciutats del món", ha sentenciat.

En aquest sentit, Colau ha parlat del nou partit com una necessitat davant "les urgències" de Catalunya, entre els quals inclou el referèndum i fer front a les "retallades(econòmiques) criminals". En àmbit internacional, ha fet una crida a obrir les fronteres i ho ha dit també en referència als Estats Units, on s'està prohibint l'entrada a molts immigrants "que omplen els aeroports demanant que se'ls deixi entrar".

L'encarregat de clausurar l'acte ha estat el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que ha parlat de la nova formació com un partit fort i més savi que permetrà "acabar amb l'hegemonia convergent de Catalunya".

La trobada d'aquest diumenge a les Cotxeres de Sants ha estat el tret de sortida d'un procés participatiu que, sota el lema "Un país en comú", ha de culminar en un nou partit polític a l'abril. És la continuació d'una reunió que al desembre va servir per definir les línies mestres d'aquest nou projecte, pilotat per un grup de cent persones.

El debat s'allargarà durant tres mesos perquè els ciutadans que ho desitgin facin les seves aportacions en els diferents actes que hi ha previstos, o a través de la pàgina web. Un procés que, segons les previsions, acabarà a l'abril amb l'assemblea constituent, d'on sortirà la nova formació.

El nombre d'assistents ha superat amb escreix les previsions de l'organització. Moltes persones que s'han acostat fins al centre cívic no han pogut entrar perquè l'aforament estava al complet i han hagut de seguir l'acte des de l'exterior.