El tram de l’L9 que va a l’aeroport entrarà en funcionament el febrer de 2016

El tram de la Línia 9 entre les estacions de la Zona Universitària i l'aeroport de Barcelona - el Prat començarà a funcionar a partir del febrer de 2016, just abans del Mobile World Congress. Amb la circulació d'un tren entre les estacions que uneixen la T1 i la T2, aquest dijous ha començat la fase de proves, que s'allargarà fins poc abans de la posada en marxa del servei.

Durant aquesta fase es pretén desenvolupar 3.700 protocols per comprovar el funcionament d'instal·lacions elèctriques i de seguretat, estacions, ventilació, portes, comunicacions i energia. El primer tren ha començat a circular aquest dijous amb conductor entre les dues estacions de l'extrem de la línia i està previst que es vagi ampliant la zona de circulació a la resta d'estacions de forma progressiva.

Entre la primavera i la tardor de 2015 s'incorporaran més combois a les proves fins a arribar a simular el funcionament del servei amb 14 trens. Paral·lelament, es farà servir el ramal de la Zona Franca, que no té previsió d'obertura, per accedir a la zona de tallers i dipòsit.

El tram de l'L9 entre la Zona Universitària i la T1 de l'aeroport estarà format per 15 estacions. El nou tram, de 20 quilòmetres, és gairebé tan llarg com tota la Línia 1, de 20,7 quilòmetres, que actualment és la més extensa. Unirà Barcelona, l'Hospitalet i el Prat i tindrà connexions amb l'L3 a la Zona Universitària, amb l'L5 a Collblanc, amb l'L1 a Torrassa, amb els Ferrocarrils de la Generalitat a Europa-Fira i amb Renfe a el Prat Estació i la T2.

La freqüència de pas dels combois per les estacions serà d'uns set minuts i es cobrarà un suplement encara indeterminat per cada viatge que es faci entre les terminals de l'aeroport i les altres estacions.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, el president de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i alcalde de la ciutat, Xavier Trias i l'alcalde del Prat, Lluís Tejedor, han inaugurat el primer viatge de proves de la línia acompanyats de diverses autoritats i han coincidit a valorar positivament l'inici d'aquesta fase. Vila ha recordat el compromís que va adquirir de fer "el possible i l'impossible" per tenir en marxa aquest tram abans de l'edició de 2016 del Mobile World Congress.