Primer revés de l’oposició al nou govern de Barcelona en Comú i el PSC

El govern municipal de BComú i el PSC ha rebut al plenari el primer revés de l'oposició que ha constatat que és un executiu en minoria. El PP ha presentat una proposta de rebuig al cartipàs municipal que s'ha aprovat per només un vot de diferència i amb el suport de CiU i C's. Els dos partits del govern han reiterat el missatge de mà estesa als partits d'esquerres, però han rebut novament l'envestida d'ERC i la CUP.

Amb la proposició que ha presentat, el PP volia constatar que el nou cartipàs "no respon ni a les necessitats d'organització municipal ni està definit amb les prioritats de Barcelona". El text ha rebut el suport de CiU i C's (18 vots), Esquerra s'ha abstingut (5 vots) i BComú, el PSC i la CUP hi han votat en contra. L'absència d'un regidor de la CUP ha fet decantar una votació que, a priori, quedava empatada perquè les tres forces que hi han votat en contra sumen també 18 regidors. Finalment, hi ha hagut 17 vots en contra.

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha instat l'alcaldessa a "prendre'n nota". "Hi ha una majoria del ple que li està dient que les coses no es fan així", ha etzibat. Des de Ciutadans, el portaveu Paco Sierra ha reclamat un regidor específic de Seguretat i ha recriminat a BComú que hagi "renunciat a la proximitat" cedint tres districtes al PSC. El portaveu del Grup Municipal de CiU, Joaquim Forn, ha insistit també en la necessitat d'un regidor de Seguretat "arr "arran de crisi que arrossega aquesta àrea", i ha criticat que l'executiu hagi nomenat 10 comissionats.

La regidora d'ERC, Trini Capdevila, ha retret al govern que no portés el nou cartipàs a votació al plenari. "No ho van portar a votació perquè sabien que no ho tirarien endavant", ha dit Capdevila, que ha afegit que és un gest "antidemocràtic". El segon tinent d'alcalde, el socialista Jaume Collboni, ha reiterat que l'executiu de coalició és "un govern de mà estesa que necessitarà grans acords". La picabaralla més intensa ha estat amb la CUP. La regidora Maria Rovira ha dit que el pacte amb el PSC allunya el cupaires d'acords amb BComú "en qüestions estructurals". El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, li ha retret que tingui "una preocupació sectària".

Abstencions per no perdre votacions

Els dos partits del govern, BComú i PSC, han evitat la imatge de derrota en dues proposicions de l'oposició en què han optat per la derrota per no perdre la votació. La proposta de CiU, que demanava al govern licitar les obres de reforma de la Diagonal, ha prosperat amb els vots a favor de C's, PP i ERC, el vot contrari de la CUP i l'abstenció de BComú i el PSC. El govern, de fet, ha dit que vol prioritzar la intervenció en altres avingudes. L'executiu tampoc no ha compartit al cent per cent les mesures per controlar el turisme que recollia la proposició d'ERC, que també s'ha aprovat i ha comptat amb l'abstenció del govern.