26% menys de participació a la segona volta de les primàries socialistes

La segona volta de les eleccions primàries per triar el candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona ha registrat força menys participació que la primera: hi han votat 5.534 persones, el 26% menys que dissabte passat (7.463). I és que la jornada ha estat molt tranquil·la sobretot en seus electorals com la del PSC de Ciutat Vella, on la setmana passada va esclatar la polèmica per la participació "guiada" de grups de pakistanesos. Al matí, on hi havia més participació era a Nou Barris, feu de la candidata Carmen Andrés.

Concretament, han votat 1.227 militants del PSC de Barcelona, 641 simpatitzants i 3.666 persones registrades expressament per participar en aquestes primàries. Això vol dir que la participació ha caigut un 20% entre militants i simpatitzants, i un 30% entre la resta de la ciutadania, si ho comparem amb les xifres de dissabte passat. Els punts de votació amb més participació han estat eren l'agrupació del PSC de Nous Barris (346), l'Escola Santa Pau-Pifma (391) al barri de Porta i el PSC de Ciutat Vella (227).

Jordi Martí no vota

Els dos candidats d'aquesta segona volta, Carmen Andrés i Jaume Collboni, han votat durant el matí. Andrés ho ha fet a primera hora a la seva agrupació de Nou Barris, acompanyada de molts militants, i ha subratllat el caràcter "micro" de la seva campanya, que és el que vol estendre a tota la política dels socialistes barcelonins. Collboni ha votat -com la setmana passada- a quarts d'una a la Casa Groga, el centre cívic de Sant Genís dels Agudells, i ha subratllat que avui, "guanyi qui guanyi, guanyarem tots".

Les candidates Laia Bonet i Rocío Martínez-Sampere, que no van passar a aquesta segona volta, també han acudit avui a votar. Sampere ho ha fet al matí a l'agrupació de l'Eixample, "per responsabilitat" i per donar suport al procés. Bonet ha votat al Centre Cívic La Sedeta, com la setmana passada. Ahir ja va anunciar que acudiria a votar.

En canvi, fonts de la candidatura de Jordi Martí han confirmat a BTV que el president del Grup Municipal Socialista no votaria avui a les primàries del PSC de Barcelona.

Després de la polèmica per la quantitat de pakistanesos que la setmana passada acudien a votar en grup, i vist que després amb prou feines eren capaços d'expressar a qui o per què havien votat, avui als tres punts de votació on es van registrar més vots de ciutadans estrangers (que s'identifiquen amb el NIE en lloc del DNI) hi havia un intèrpret d'urdú i un d'àrab. La seva funció ha estat resoldre dubtes entre els votants que s'acostaven al Centre Cívic de Trinitat Vella, la seu socialista de Ciutat Meridiana o bé la seu del PSC de Ciutat Vella.

Aquí l'organització de les primàries també ha decidit renovar tot el personal de la mesa i reforçar la presència de l'autoritat electoral, que al conjunt de la ciutat ha comptat avui amb una desena més de controladors. L'objectiu era que no es repetissin les "praxis incorrectes" que amenacen d'estendre l'ombra del dubte sobre tot aquest procés de primàries obertes a la ciutadania.