La diada de Sant Jordi, cada vegada més càlida a Barcelona

En els darrers 112 anys la temperatura mitjana s’ha incrementat 0,37 ºC de mitjana per dècada a l’Observatori Fabra

Milers de persones visiten la ciutat de Barcelona durant la diada de Sant Jordi. Passejar pel centre neuràlgic de la ciutat durant aquesta jornada és un clàssic que cada any s'ha anat repetint. És per això que són molts els que es preocupen per la previsió meteorològica, amb el desig que el sol i la suavitat tèrmica acompanyin aquesta cita primaverenca.

Realment han estat molt poques les vegades que hem hagut d'obrir el paraigua durant aquesta jornada. Segons dades de l'Observatori Fabra, en els darrers 112 anys hi ha hagut només 30 diades de Sant Jordi en què el pluviòmetre ha registrat precipitació, de les quals, en set ocasions han estat quantitats inferiors al litre per metre quadrat. La probabilitat, doncs, que plogui de manera apreciable el 23 d'abril és del 23 %. Han estat sis les vegades que han caigut més 5 mm, i quatre diades que els xàfecs han deixat més de 10 litres per metre quadrat. La diada més plujosa va ser l'any 1995 amb 25,7 mm, seguida de la del 1915 amb 25 litres.

A l’Observatori Fabra la temperatura mitjana del tota la sèrie climàtica (1914-2016) per Sant Jordi és de 13 ºC, per bé que s'ha incrementat fins als 14,5 ºC en els darrers 30 anys. La temperatura mitjana màxima d'aquest dia en aquest indret és de 19 graus. Tot i això, hi ha hagut alguns anys que ha fet més calor de l'habitual, com l'any 2005, quan es van registrar 25,7 ºC; o d'altres de més freds, com l'any 1934, quan al migdia les roses i els llibres van haver de conviure amb una temperatura màxima de 8,2 ºC. La matinada del 23 d'abril del 1915 van ser necessaris els abrics i les bufandes perquè va ser la més freda mai registrada, amb 3,1 ºC de temperatura mínima al Fabra.

Amb els anys, la diada de Sant Jordi està sent més càlida. De fet, la tendència del darrer segle és d'un increment de 0,37 ºC cada 10 anys. Aquesta dada és més marcada en la temperatura màxima, que ha anat augmentant a un ritme de 0,48 ºC cada dècada aquest dia.

A l'observatori del barri de Sant Andreu la temperatura mitjana de la sèrie climàtica 2005-2016 un dia de Sant Jordi és de 16,2 °C. Sergi Corral, biòleg, meteoròleg i observador meteorològic del barri de Sant Andreu, ha destacat a 'El matí de Barcelona' que en els darrers anys "durant el Sant Jordi fa bonança, acostuma a ser assolellat i com a molt es forma alguna nuvolada d'evolució". En aquest observatori, la temperatura mitjana dels darrers 11 migdies de Sant Jordi ha fregat els 20 ºC. Cal subratllar que el 2009 es van assolir els 25,6  °C de temperatura màxima. Tot i això, recentment, la diada de l'any 2012 va ser necessari posar-se la jaqueta, no només al matí, com és habitual, sinó també al migdia, ja que en aquella ocasió el mercuri no va superar els 17,1 ºC. El registre més baix dels darrers 11 anys en aquest observatori ha estat l'any 2008, amb 11,1 ºC.

L'expert també ha recordat que en algunes ocasions "han espetegat alguns ruixats o xàfecs amb quatre trons". Des del 2004 ha plogut en quatre ocasions, és a dir un 28 %, i entre totes només s'han recollit 10,4 mm: "Han estat quantitats minses de precipitació", apunta Corral. Els xàfecs més intensos es van produir l'any passat i el 2004 i ens van afectar a darrera hora de la jornada. A més, com anècdota, el meteoròleg ha apuntat que en aquest observatori del nord de la ciutat "plou poc" entre el període del 22 al 25 d'abril; i el dia 24 no ha plogut mai durant els darrers 11 anys.

A continuació podeu escoltar l'entrevista sencera a Sergi Corral a 'El matí de Barcelona', a betevé 91.0 fm: