Una associació denuncia preus abusius dels serveis funeraris a Barcelona

José Luis Manzano va perdre la mare i la germana en poc espai de temps. Explica que quan va haver de contractar els serveis d'enterrament no va rebre'n informació prou detallada i quan va rebre la factura es va sentir estafat. Aleshores va decidir fundar l'Associació contra els Abusos Funeraris. Les queixes han arribat també a la síndica de Barcelona.

Des de l'associació, que en l'últim any ha recollit 15 denúncies a Barcelona, reclamen informació més transparent i clara sobre les tarifes d'un enterrament i denuncien que l'absència d'un mercat lliure d'empreses del sector encareix els serveis. "A Catalunya enterrar un familiar és un 350 % més car que a la resta d'Espanya", sentencia Manzano. L'impulsor de l'associació denuncia que es fa una venda de tipus agressiu en un moment de forta càrrega emocional que impedeix pensar en claredat: "Et fan prendre una decisió de forma molt ràpida sense possibilitat de fer marxa enrere."

En la mateixa línia s'expressa la síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, que, havent rebut les queixes de l'associació, ha decidit obrir una investigació i demanar a l'Ajuntament que reforci les inspeccions a les empreses del sector per evitar mala praxi.

Segons Manzano, les empreses funeràries un cop reben les denúncies dels usuaris pacten una indemnització i "són molt poques les famílies que continuen endavant amb el procés per vergonya".

Actualment a Barcelona operen tres empreses: Áltima, Interfuneraria i Serveis Funeraris de Barcelona. En aquesta última hi participa en un 85 % l'empresa Mèmora i el 1 5% restant continua a mans de l'Ajuntament. El consistori rebaixa la incidència de les queixes i xifra en quatre les reclamacions rebudes els últims tres anys. Fonts municipals asseguren que s'ha demanat a Serveis Funeraris, que concentra el 80 % dels serveis que es donen a la ciutat, que s'adhereixi a la Junta Arbitral de Consum perquè si sorgeix alguna reclamació es pugui resoldre per la via de la mediació.

Els empresaris demanen que el sector es liberalitzi

L'Associació contra els Abusos Funeraris no és l'única que reclama una rebaixa dels preus dels serveis funeraris. Els empresaris que volen obrir algun tanatori asseguren que l'absència de més competència encareix els preus i demanen que es liberalitzi el sector i "no s'imposin tants requisits impossibles de complir" per poder començar a operar. "Demanen tenir 15 sales de vetlla, pàrquing de 150 places i cinc anys d'experiència", explica Luz Helena Bustos, que fa cinc anys que intenta obrir un negoci a Barcelona.

Fonts municipals defensen que aquests requisits, fixats per les ordenances municipals, són "necessaris si es vol garantir un servei de qualitat". Mèmora no ha volgut pronunciar-se sobre les queixes de l'Associació contra els Abusos Funeraris.