Colau veu CiU “força desorientada” i demana a ERC que no bloquegi la ciutat

L'alcaldessa, Ada Colau, veu tres escenaris possibles a la política municipal: tirar endavant els pressupostos amb totes les forces d'esquerres, l'alternativa inversemblant de la moció de censura anunciada per CiU o el bloqueig de qualsevol acord. En aquest darrer cas, no descarta acabar aprovant el pressupost mitjançant una qüestió de confiança. Colau demana a tots els partits, especialment a ERC, que facilitin l'acord perquè "la ciutadania està cansada de les picabaralles de sigles".

En una entrevista al 3/24, Colau ha insistit que totes les forces polítiques haurien de ser més constructives per ajudar a millorar la ciutat des dels seus punts de vista i treballar per reduir les desigualtats socials. "Hem de ser seriosos i centrar-nos en la ciutat", ha dit, després d'explicar que ja hi ha hagut converses sobre els pressupostos amb tots els grups municipals i que aquesta setmana hi haurà una primera proposta sobre la taula, a fi de poder iniciar-ne la tramitació.

Colau lamenta que ERC hagi deixat d'arribar a acords amb el govern municipal com el que va permetre l'any passat l'aprovació de les ordenances fiscals. L'alcaldessa assegura que el 90 % de les mesures acordades amb Alfred Bosch s'han complert i que la gratuïtat del transport públic per als menors de 16 anys —ERC va denunciar aquest incompliment per argumentar el seu no a les ordenances d'enguany— se segueix defensant a l'àmbit de l'Àrea Metropolitana, que és qui ho hauria d'aprovar.

Tal com ja havia explicat en una publicació a Facebook, l'alcaldessa ha dit que veu CiU "força desorientada" en anunciar al ple una moció de censura contra ella sense ni tan sols haver-ho parlat amb els partits que hi haurien de donar suport perquè prosperés. Colau només s'ho explica per la necessitat de Joaquim Forn d'aconseguir un titular en un moment en què, tant a Barcelona com a Catalunya, l'antiga Convergència s'està reconfigurant i disputant internament els nous lideratges. "En els temes econòmics les dretes acostumen a posar-se d'acord, però tal com estan les coses a Catalunya, quan Convergència diu que no està disposada ni a seure amb el PP per parlar de finançament, costa de creure que a Barcelona això sigui possible", ha comentat l'alcaldessa.

Ada Colau té bastant clar que ae 2019 es tornarà a presentar a les eleccions municipals per ajudar a consolidar l'obra de govern de Barcelona en Comú, com a mínim, fins a 2023. Torna a descartar, doncs, fer el salt a la política catalana, tot i que es mostra "plenament disposada a acompanyar processos amplis que ajudin a millorar la política del nostre país", on Xavier Domènech tindrà un paper destacat sempre que així ho decideixin les bases dels comuns.

Finalment, Colau ha tornat a dir que, des de l'Ajuntament, "farem tot el que estigui a les nostres mans per tancar el CIE". L'alcaldessa argumenta que el Ministeri de l'Interior ha desobeït la seva pròpia legalitat reobrint sense llicència el Centre d'Internament Estrangers de la Zona Franca. Per Colau, "aquestes estructures ineficaces són un forat negre de la democràcia, que només serveixen per fer patir gent, tractada com si fossin delinqüents però amb menys drets". Segons l'alcaldessa, "s'està gastant un dineral públic per vulnerar drets humans".