Preocupació pels perills de salut dels nous comptadors elèctrics

Diverses associacions alerten del perill per a la salut que poden causar els nous comptadors elèctrics. Uns problemes derivats de les radiacions que emeten per enviar la informació dels consums i que afecten sobretot les persones que pateixen d'hipersensibilitat elèctrica, fibromiàlgia o fatiga crònica. Des de la Generalitat diuen que els comptadors han passat tots els controls de seguretat però reconeixen que les radiacions, com els telèfons mòbils, sí que poden arribar a ser nocives.

Les legislacions espanyola i europea obliguen a canviar tots els comptadors elèctrics de la majoria de ciutadans abans de l'1 de gener de 2019. Els nous aparells envien la informació dels consums a través de la tecnologia PLC, semblant a les ones dels telèfons mòbils o a les xarxes d'Internet sense fils. Les radiacions que emeten són el problema que han detectat algunes associacions dedicades a la contaminació ambiental. Els nous comptadors s'afegeixen a la cada cop més llarga llista d'aparells que emeten ones, però en el cas dels comptadors no es poden apagar en cap moment perquè funcionen i envien informació les 24 hores del dia.

Tot i que no hi ha cap estudi científic que confirmi que els nous comptadors són nocius per a la salut, des de l'associació Ensalut tenen constància de diversos casos en què la instal·lació dels aparells ha afectat la salut dels veïns. Són, de moment, casos d'afectats d'hipersensibilitat elèctrica, fibromiàlgia o fatiga crònica. Demanen que se suspengui la instal·lació dels nous comptadors fins que no es demostri que no són nocius per a la salut i proposen que les instal·lacions es facin per cable o que s'instal·lin filtres als comptadors.

Des de la Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat asseguren que els comptadors han passat tots els controls de qualitat, però reconeixen que emeten radiacions i que això pot arribar a ser nociu, però no més que un telèfon mòbil.

Institucions com Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental reconeixen que la connexió per cable dels comptadors seria més segura però que en tot cas les emissions dels aparells són puntuals i nocives com l'enviament d'un missatge a través del telèfon mòbil. També confirmen que no hi ha cap estudi específic fet sobre l'impacte sobre la salut que poden tenir els nous comptadors elèctrics.