Els premis Revela entreguen 50.000 euros a projectes socials

Aquest dissabte s'han atorgat per primera vegada els premis Revela de fotografia. Es tracta d'una convocatòria en què el guardó no és per al fotògraf, sinó per a les entitats que treballen amb el col·lectiu social fotografiat. Cada fundació o ONG que hi ha col·laborat els fotògrafs ha rebut 10.000 euros.

Aquest any s'hi han presentat un total de 104 reportatges fotogràfics. El jurat en va preseleccionar 20, i finalment n'ha premiat cinc, amb 10.000 euros cadascun dels treballs. La filosofia dels premis Revela és que la fotografia no només ha de fer visibles determinades realitats socials i remoure consciències, sinó que també pot aconseguir canvis. Es tracta d'un certament destinats a fotògrafs que no estan interessats pels premis convencionals, sinó que volen millorar la situació de les persones fotografiades. Segons l'organització, no estan interessats en els fotògrafs que retraten el patiment aliè sense la intenció de canviar res.

Precisament per potenciar el valor social de la imatge va néixer aquest certamen, també anomenat Premi Internacional de Fotografia als Titulars dels Drets Socials. Els fotògrafs que hi han participat no rebran cap tipus de dotació econòmica, els ingressos es destinaran íntegrament a les ONG i fundacions responsables dels projectes fotografiats. El jurat que ha elegit els guanyadors està  format pel president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, en Manel Pousa, més conegut com a Pare Manel, i dos fotògrafs: Alfons Rodríguez i Alfonso de Castro. L'objectiu del projecte, que s'ha coordinat des de l'Espai Fotogràfic Can Basté, és promoure l'ajuda social directa, promocionar els fotògrafs i generar dinàmiques de participació social solidàries. El certamen es repetirà l'any que ve i està obert tant als fotògrafs professionals com als amateurs.