Premien la Biblioteca del Bon Pastor pel treball amb els joves en risc d’exclusió social

La Biblioteca del Bon Pastor ha rebut el premi Biblioteca Pública i Compromís Social pel seu projecte amb joves i infants per treballar contra la violència quotidiana al barri. El projecte s'ha escollit d'entre una vintena de tot l'estat, i l'atorga la Fundació Biblioteca Social, que treballa perquè les biblioteques públiques es bolquin amb els sectors més vulnerables de la societat.

El projecte 'Teixint una xarxa d'oportunitats' està dirigit a infants i joves que estan en risc d'exclusió social. La Biblioteca ha fet una xarxa amb diferents entitats i associacions del barri per aconseguir-ho, incloses les escoles i les escoles bressol. La directora de la biblioteca, Virgínia Cierco, explica que treballen "conjuntament amb serveis socials, amb el servei de dinamització juvenil, amb les escoles, amb contacte constant. Per donar més oportunitats als joves no podem treballar sols"

Un dels objectius és integrar aquests joves a la vida i el teixit associatiu del barri, i allunyar-los de mals referents. Per això la biblioteca organitza tallers per treballar la violència quotidiana al barri, amb especial interès en la igualtat de gènere. L'exemple més recent d'aquesta feina és el taller de cajón, que integra una desena de joves, entre ells una bailaora i un raper. Les lletres de les cançons, que componen ells mateixos parlen de problemàtiques com la violència de gènere.

Adaptar-se a les necessitats del barri

"Hem de fer projectes atractius per als nanos i que a nosaltres ens facilitin l'educació en la no violència", assegura la directora de la biblioteca, que considera que d'altra manera no es podria treballar tan a fons. Per això les sessions que Barcelona Activa organitza a la biblioteca per a adolescents són de les més demanadades, on s'ensenya com fer el currículum, entre altres habilitats. Un altre servei molt freqüentat és el que ajuda a fer els deures als escolars.

La biblioteca va néixer fa 10 anys i va ser la primera biblioteca de Barcelona en incorporar una educadora social. Cierco recorda que la tasca de l'educadora ha estat clau per establir vincles amb els joves del barri. La Virgínia Cierco veu que "hi ha un canvi generacional, els joves que eren més conflictius quan vam obrir la biblioteca, actualment porten els seus fills a les activitats, als contacontes, i saben que els seus fills trobaran a la biblioteca un suport."

"El repte més important que afrontem és millorar la comprensió lectora, que és necessària perquè puguin tenir un futur digne"

La Fundació Biblioteca Social, un impuls per a les biblioteques públiques

La fundació encara no té un any de vida, i ja ha entregat el primer premi 'Biblioteca Pública i Compromís Social'. A les seves mans van arribar una vintena de projectes socials de biblioteques públiques de tot l'estat. Segons l'Adela Alòs, presidenta de la Fundació Biblioteca Social "l'objectiu és que les biblioteques públiques incentivin i duguin a terme projectes per pal·liar els desequilibris socials", i afegeix que "el paper de les biblioteques públiques és fonamental per generar cohesió a la societat, el valor que poden aportar és immens." Recorda que les biblioteques públiques han de garantir l'accés a la informació i el coneixement.