Portes obertes al Museu de Cultures del Món fins al 7 d’abril

Aquest dissabte al migdia s'ha inaugurat oficialment el Museu de Cultures del Món. A la tarda, ja l'han visitat unes 1.200 persones. El nou equipament, que mostra obres d'art d'arreu del món en un únic espai i de forma permanent, serà d'entrada gratuïta fins al 7 d'abril. Aquest cap de setmana s'ofereix un programa especial amb activitats tant al carrer de Montcada com al passeig del Born.

Al museu es fa un gran mosaic de tessel·les amb la participació dels visitants, que formaran un mapa del món. L'alcalde Xavier Trias i el president de la Generalitat, Artur Mas, han estat els primers a col·locar una tessel·la, com a actuació simbòlica d'inauguració del nou equipament.

Per Trias, el nou museu és un èxit de la col·laboració pública i privada i dóna visibilitat a cultures no occidentals. De la seva banda, Artur Mas ha ressaltat la voluntat internacionalitzadora de la ciutat i el fet que el nou equipament és un reflex de la diversitat de Barcelona.

Diumenge, el museu s'obre al barri portant al passeig del Born propostes participatives per a públic familiar. Sis artistes plàstics, Juanjo Sáez, Sergio Mora, Guim Tió, Chamo San, Aleix Gordo i Joana Santamans han il·lustrat les peces que formaran un gran trencaclosques en aquest espai.

529 peces d'arreu del món

El Museu de Cultures del Món es troba allotjat a les cases Nadal i del Marquès de Llió del carrer de Montcada i exposa 529 peces, la majoria de la col·lecció Folch i del Museu Etnològic.

Té un espai de lliure accés a la planta baixa on es podran visitar exposicions especials de petit format. La primera, una mostra de titelles d’ombres de Java de la modalitat "wayang kulit", una de les grans tradicions teatrals d’Indonèsia, documentada des del segle X.

Dins l'oferta d'accés lliure es presenten també audiovisuals que aprofundeixen en la història de les col·leccions i en el perfil humà i científic dels seus impulsors, Albert Folch, August Panyella i Eudald Serra. Un altra peça documental destaca el valor arquitectònic i històric dels edificis que acullen el museu.

La primera mostra temporal, prevista per al mes de maig, serà 'Escriptures. Símbols, paraules, poders', proposarà un recorregut a través de les cultures del món per presentar les varietats, els usos i els múltiples desenvolupaments de l'escriptura.

A partir d'aquell mes, el preu d'accés al museu serà de cinc euros.