L’Ajuntament de Barcelona ha viscut aquest dimecres el comiat més nombrós de regidors. Un total de 30 edils han dit adeu en un ple que ha servit per tancar el mandat 2015-2019, en plena incertesa per la investidura. La constitució del nou Ajuntament sorgit de les eleccions municipals del 26 de maig serà aquest dissabte i encara no se sap qui ocuparà l’alcaldia.

Com a mostra de reconeixement a la seva tasca, l’alcaldessa en funcions, Ada Colau, ha lliurat al final del ple la vara d’alcalde a Xavier Trias (PDeCAT). L’exalcalde ha posat fi a una etapa de 16 anys a l’Ajuntament. La seva intervenció ha estat l’única que s’ha tancat amb aplaudiments dels regidors. Trias ha dit que té una amistat i afecte amb els alcaldes Joan Clos i Jordi Hereu, i confia tenir-la també amb Colau.

Fernández Díaz i Ciurana, els més veterans

Alberto Fernández Díaz

El popular Alberto Fernández Díaz ha posat fi a una trajectòria de 28 anys en la política municipal. “Barcelona ha marcat la meva vida, i ho seguirà fent”, ha admès. Fernández Díaz ha demanat “un exercici de responsabilitat” per superar el conflicte polític i recuperar l’entesa de “la vella política” dels 80, 90 i 2000. També ha dit adeu Jaume Ciurana (PDeCAT), que ha estat regidor 25 anys. “Vaig entrar amb 29 anys i sense fills, surto amb 54 anys i tres fills grans”, ha explicat.

Record pràcticament unànime a Joaquim Forn

Tots els regidors sortints han aprofitat les intervencions per agrair la feina dels seus companys i la resta de treballadors municipals, així com també majoritàriament també han destacat els encerts fets durant la seva etapa a l’Ajuntament. Només Gala Pin ha accentuat la crítica cap a la institució i ha lamentat que en el seu pas per la política institucional no s’ha sentit “humanament còmoda”.

També hi ha hagut un record pràcticament unànime per Joaquim Forn, que aquest divendres sortirà de la presó de Soto del Real per poder assistir al ple d’investidura del nou Ajuntament com a cap de llista de JxC. Representants de totes les formacions menys Cs i la CUP li han adreçat unes paraules i han sentit -d’una forma o una altra- la seva condició de presó provisional mentre dura el judici del procés.

ple comiat 2019 Ajuntament

Comiat total al PDeCAT, el PP i la CUP

El ple ha permès acomiadar tots els regidors del PDeCAT, el PP i la CUP. Els dos primers renoven totes les cares al nou Ajuntament, i els cupaires no hi tindran representació. A banda de Ciurana i Trias, del PDeCAT marxen Sònia Recasens, Maite Fandos, Jordi Martí, Mercè Homs, Francina Vila, Raimond Blasi i Irma Rognoni.

En el cas del PP, també han dit adeu Xavier Mulleras i Alberto Villagrasa, regidors durant tres mandats. Pel que fa a la CUP, Eulàlia Reguant ha parlat en nom de Maria Rovira i Pere Casas i ha fet aquesta declaració: “Ens veiem amb qui vulgui al carrer, al davant o al costat, i al 2023 tornarem a estar aquí”.

També han pogut acomiadar-se de l’Ajuntament els dos regidors no adscrits: Gerard Ardanuy i Joan Josep Puigcorbé. Aquest últim ha criticat que fa quatre anys ERC no entrés al govern “per estúpids interessos partidistes” i ha dit que la decisió perdurarà en el temps com “el gran error històric”.

Capdevila a Colau: “Fem junts un govern fort”

En plena incertesa per la investidura, l’única regidora d’ERC que s’ha acomiadat, Trini Capdevila, ha llançat aquest missatge a Ada Colau: “Fem junts un govern fort i progressista, és l’opció més lògica”. Capdevila ha demanat que Manuel Valls no decideixi l’alcalde de Barcelona i ha etzibat a la líder de BComú que “el seu vot no serà gratuït”.

Dos dels tinents d’alcalde d’Ada Colau que no continuaran en aquest mandat, Gerardo Pisarello i Jaume Asens, han estat els grans absents del ple de comiat perquè eren a Madrid. Entre les baixes de BComú, s’han acomiadat Laia Ortiz, Agustí Colom, Mercedes Vidal, Josep Maria Montaner i Gala Pin.

En el grup de Ciutadans, han dit adeu la líder de la formació en aquest mandat, Carina Mejías, així com els regidors Santiago Alonso i Koldo Blanco. En el cas d’ERC, només s’ha acomiadat Trini Capdevila, i en el grup socialista hi ha les baixes de Carmen Andrés (ara diputada al Congrés) i Daniel Mòdol.