vara alcalde

Ha arribat el dia. Aquest dissabte a les 17 h es farà el ple d’investidura per escollir el nou alcalde o alcaldessa de Barcelona per als propers quatre anys. Ada Colau té tots els números de repetir a l’alcaldia després de l’aval de les bases de BComú a un pacte amb el PSC, que suma 18 regidors. Els socialistes ja han confirmat que votaran a favor de Colau en la sessió que es farà al Saló de Cent i que betevé retransmetrà en directe a partir de les 16.30 h.

Perquè la investidura prosperi (la majoria absoluta són 21 regidors), cal el suport d’almenys tres dels sis regidors del grup de Manuel Valls (BCN Canvi – Cs), que va oferir els vots “sense condicions” per evitar un alcalde independentista. Valls fa dies que guarda silenci i es desconeix si tot el grup votarà el mateix o els tres regidors de Cs es desmarcaran dels altres tres independents. Colau ha admès que no li agrada rebre aquests vots però els accepta i reconeix que és “la investidura més oberta i incerta de la història municipal”.

Maragall, a les portes de l’alcaldia

El guanyador de les eleccions municipals, Ernest Maragall (ERC), té poques opcions d’arribar a l’alcaldia. Només si Colau no arriba a la majoria absoluta, amb una marxa enrere de Valls, podria ser alcalde per ser la llista més votada el 26-M. En les últimes tres setmanes, Maragall ha intentat convèncer Colau per formar un govern de coalició però no se n’ha sortit. Li ha ofert un “lideratge compartit” i, fins i tot, s’ha obert a compartir l’alcaldia.

El retorn de Forn a l’Ajuntament

El ple d’investidura suposarà el retorn de Joaquim Forn (JxC) a l’Ajuntament després d’un any i mig en presó preventiva pel referèndum de l’1-O i en espera de sentència pel judici del procés. Forn, de fet, ja ha anat al consistori aquest dijous a la tarda per fer els tràmits previs a la sessió d’investidura. Com a cap de llista de JxC, l’ara regidor electe tindrà dret a una intervenció durant el ple. La formació que lidera no ha concretat si Forn presentarà candidatura o bé hi renunciarà. La decisió es guarda per al plenari.

L’estrena de 29 regidors

Al nou Ajuntament hi haurà 29 regidors nous i 12 que repeteixen. Dels nous, n’hi ha set que ja tenen experiència al consistori. Un dels que s’estrenen és el cap de llista del PP, Josep Bou, que presentarà candidatura a la investidura i ja ha anunciat que no anirà al Palau de la Generalitat a la recepció que el president, Quim Torra, farà a la nova Corporació Municipal. Si és reelegida alcaldessa, Colau no té previst fer cap discurs a la plaça de Sant Jaume, com sí que va fer el 2015.