Ada Colau ha estat investida nova alcaldessa de Barcelona per als propers quatre anys, amb 21 vots, gràcies al suport del PSC i tres vots de Barcelona pel Canvi – Ciutadans, la formació de Manuel Valls. Colau tenia tots els números de repetir a l’alcaldia després de l’aval de les bases de BComú a un pacte amb el PSC —una consulta que ha acabat poques hores abans del ple d’investidura—, però necessitava, com a mínim el suport de tres dels sis regidors de Manuel Valls perquè la investidura prosperés (la majoria absoluta són 21 regidors).

Colau i Valls

Valls, de fet, ja va oferir-li els vots “sense condicions” per evitar un alcalde independentista, però havia guardat silenci durant aquests darrers dies de negociacions i fins aquest dissabte, al mateix ple, no s’ha conegut el sentit del vot dels sis regidors de Manuel Valls. Tres regidors del grup (Manuel Valls, Celestino Corbacho i Eva Parera) han votat a favor de Colau i els tres de Cs han votat en blanc. Colau va admetre fa dies que no li agrada rebre aquests vots però que els acceptava.

Fotografia regidors Ajuntament de Barcelona

Maragall, a les portes de l’alcaldia

Malgrat ser el guanyador de les eleccions municipals 2019, el candidat d’ERC, Ernest Maragall (ERC), tenia poques opcions per aconseguir l’alcaldia. Després de tenses negociacions durant setmanes, Maragall i Colau no han arribat a un acord per governar plegats. En les últimes tres setmanes, el republicà ha intentat convèncer Colau per formar un govern de coalició però no se n’ha sortit. Li ha ofert un “lideratge compartit” i, fins i tot, s’ha obert a compartir l’alcaldia.

Ernest Maragall i Elisenda Alamany

L’arribada d’Ada Colau a l’alcaldia de Barcelona s’ha materialitzat després de tres setmanes de negociacions i vetos mutus entre algunes formacions. Des del principi, Ernest Maragall i Esquerra Republicana havien centrat els esforços a negociar amb Barcelona en Comú. Ada Colau i Barcelona en Comú, en canvi, han prioritzat des de l’endemà de les eleccions un pacte tripartit amb ERC i el PSC. Una opció que tant republicans com socialistes han descartat en tot moment, emparant-se en els papers antagònics que uns i altres han mantingut en relació amb el procés independentista.

Joaquim Forn torna a l’Ajuntament

El ple d’investidura també ha permès veure Joaquim Forn (JxC), de nou, a l’Ajuntament de Barcelona després d’un any i mig en presó preventiva pel referèndum de l’1-O i en espera de sentència pel judici del procés. Com a cap de llista de JxC, l’ara regidor també ha tingut dret a una intervenció durant el ple.

Joaquim Forn i Elsa Artadi