El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha assegurat que si els promotors del museu Hermitage a Barcelona tenen “veritable interès cultural, podem trobar llocs alternatius”. Collboni ho ha dit en una conferència col·loqui al Cercle d’Economia, en què ha estat interpel·lat en dues ocasions sobre el “no” de l’Ajuntament a ubicar l’Hermitage a la nova bocana del port. “No fem del lloc el tot”, ha afegit.

“Nosaltres estem a favor que hi hagi iniciatives privades culturals, és més, les anem a buscar”, ha afirmat Collboni que, malgrat tot, ha insistit que el govern municipal no ha de valorar projectes culturals si són privats. Un dels assistents a la conferència li ha preguntat si el PSC està d’acord en la decisió anunciada dilluns per la tinenta d’alcalde Janet Sanz. Collboni ha dit que Sanz va expressar “la posició del govern de la ciutat”.

Un dels quatre informes sobre els quals el govern va sostenir el “no” a l’Hermitage a la nova bocana, l’urbanístic, apuntava quatre possibles ubicacions alternatives per a la sucursal del museu rus: el moll de Sant Bertran, el Parc de la Barceloneta, la plataforma del zoo marí al Fòrum i les Tres Xemeneies de Sant Adrià. Després de la negativa de l’Ajuntament, Madrid va anunciar que pugnarà per aconseguir el museu.

100.000 llocs de treball en economia verda i digital

En la conferència, Jaume Collboni ha proposat als agents econòmics i socials de la ciutat un “green deal” (acord verd) per crear 103.000 llocs de treball en el sector digital i l’economia verda en els propers 10 anys. “Ho podem fer”, ha afirmat. El primer tinent d’alcalde ha anunciat un pla per formar 3.000 professionals digitals en cinc anys, amb l’objectiu de convertir Barcelona en la capital digital d’Europa.

Acompanyat de la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, Collboni ha desgranat altres mesures com ara la creació de tres nous espais d’emprenedoria (Palo Alto, Port Olímpic i estadi Lluís Companys), i l’obertura d’una agència de captació d’inversions públicoprivada. En clau de sostenibilitat, ha anunciat el pla ‘Barcelona posa’t sostenible’ (pactat amb ERC) per millorar l’eficiència energètica d’edificis i equipaments, i la promoció de l’economia solar.