Polèmica per la reacció de la degana del Col·legi d’Advocats al discurs de Roger Torrent

La degana defensa que va actuar per “respectar la llibertat d’expressió”, mentre que diputats de JxC i advocats de l’ICAB en demanen la dimissió

La reacció de la degana de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Maria Eugènia Gay, al discurs del president del Parlament, Roger Torrent, ha aixecat polseguera. Tot i que la degana de l'ICAB ha defensat que va actuar "respectant la llibertat d'expressió", diversos diputats independentistes i advocats col·legiats n'han demanat la dimissió. Gay, però, també ha rebut el suport d'altres advocats.

A través d'un comunicat, la degana de l'ICAB ha volgut deixar clar que "el col·legi és la casa de tota l’advocacia i seu de concòrdia i diàleg" i ha tret importància a la seva reacció davant del discurs de Roger Torrent. Gay ha assegurat que la participació de les institucions a l'homenatge als advocats que celebren 50 i 75 anys de professió "es dona respectant de manera total i absoluta la llibertat d’expressió sense més límits que guardar els temps atorgats". La Comissió Permanent del Poder Judicial i el delegat del Govern espanyol també han criticat l'actitud de Torrent durant l'acte de l'ICAB.

Petició de dimissió 

Diversos advocats i membres de l'ICAB, com el col·lectiu Drets, han assegurat que estan "orgullosos" del discurs del president del Parlament i "avergonyits" dels membres de la junta del col·legi. De fet, asseguren que esperen dimissions. Així també ho han demanat diversos diputats de JxC, com Elsa Artadi i Quim Torra, una petició a la qual també s'hi ha afegit els cupaires Vidal Aragonés i Eduardo Cáliz. També s'ha sumat a la petició el regidor Demòcrata a l'Ajuntament Raimond Blasi.

La petició fins i tot s'ha estès a la plataforma Change.org, en què més de 1.500 ciutadans ja hi han signat per demanar la dimissió de Gay.

 

Suport a la degana

Després del rebombori i de les peticions de dimissió, el comitè executiu de la Comissió d'Advocats Sènior de l'ICAB ha sortit en defensa de Maria Eugènia Gay. El president de la comissió, Manuel-Fernando Bauzá, ha fet palès el seu "suport incondicional" a la degana per la seva "actitud i coratge demostrats" i "davant les intolerables manifestacions abocades pel president del Parlament". En aquesta línia s'han expressat també  el Poder Judicial i el delegat del Govern espanyol a Catalunya, que han retret a Torrent haver "desqualificat els jutges".