El Poblenou, de barri industrial a barri marítim

El barri del Poblenou es va convertir en un dels centres neuràlgics de Barcelona 92. El barri va acollir la Vila Olímpica i va deixar enrere les antigues indústries, les barraques i les vies de tren per donar la mà al mar. Els veïns recorden que el Poblenou era als anys 80 un "barri de segona" i que la transformació urbanística que van portar els Jocs Olímpics els va fer sentir més integrats a la ciutat.

Del barri de barraques que hi havia darrere del Cementiri del Poblenou, només en queda una placa. Els veïns que hi van viure recorden el sentiment agredolç que els va provocar l'enderroc de les construccions el 1990.

Tampoc no queda cap rastre de l'estació de tren que hi havia al Poblenou. Les vies que connectaven la Barceloneta i el Besòs es van desviar cap a la Sagrera i es van soterrar des de l'Estació de França. Amb aquesta operació, es van guanyar 400.000 metres quadrats de façana marítima.

Els veïns del Poblenou expliquen que anar a la platja als anys 80 era tota una odissea. La sorra, diuen, era plena de deixalles, rates i quitrà. De cara als Jocs Olímpics, el Poblenou es va retrobar amb el mar i es va crear un nou barri marítim, la Nova Icària. A més, es va crear un cinturó de parcs a tocar de les platges entre la Barceloneta i el Besòs.