Les platges de Barcelona han perdut una superfície de sorra equivalent a cinc camps de futbol

En cinc anys, les platges de Barcelona han perdut el 17 % de superfície, el que equival a cinc camps de futbol. És el que demostra un estudi que ha fet el mateix Ajuntament i que vol servir perquè el Ministeri de Medi Ambient, que és qui té les competències en platges, actuï. El 2010, l'Estat va fer l'última aportació de sorra.

La platja de la Barceloneta és una de les més damnificades per la pèrdua de sorra. La superfície útil s'ha reduït en gairebé un 30 % i l'amplada ha disminuït en 15 metres. L'estudi de l'Ajuntament, però, alerta que, en general, totes les platges han perdut la meitat de la sorra que el Ministeri de Medi Ambient va reposar l'any 2010. Des d'aleshores, l'Estat, l'administració competent en la matèria, no ha fet cap més actuació.

Amb les dades a la mà, ara el consistori demana al ministeri que busqui solucions per estabilitzar les platges. Un dels aspectes que més preocupa és que una situació de temporal com la que va passar el desembre de 2008 i el març de 2010 provoqui "danys no desitjats" en unes platges que, per la comissionada d'Ecologia, Eva Herrero, "són altament vulnerables".

L'Ajuntament també reclama que s'enllesteixin dues de les obres pendents i que creu que evitarien l'erosió del litoral. Es tracta de la perllongació de l'espigó de Sant Sebastià, a tocar de l'Hotel W, i d'un dels braços de l'espigó de Ginebra. Mentrestant l'Estat analitza la situació, demanen que es faci una aportació extraordinària de sorra, especialment, a la platja de la Barceloneta.