Banderes grogues a les platges per meduses i mala mar

A nou de les 10 platges de Barcelona s'ha hissat aquest cap de setmana la bandera groga, que fa el bany poc recomanable tot i que ho permet amb precaució. El motiu són les onades i també l'elevada presència de meduses, encara que n'hi hagi menys que altres anys. Aquest dissabte s'ha multiplicat el nombre de persones ateses pels socorristes de la Creu Roja.

Ha estat un dia de molta activitat a les instal·lacions de la Creu Roja a la platja: si divendres s'hi van atendre 70 banyistes, aquest dissabte, entre les meduses i la mala mar, la xifra s'ha enfilat fins als 189. Només a la platja del Somorrostro, una quarantena de persones han estat ateses per picades de meduses: fins ara, aquest dissabte ha estat el dia de més picades de tota la temporada.

La picada de la medusa provoca un dolor similar al d'una cremada i fa sortir també una erupció a la pell, són efectes que poden durar dies i, fins i tot, setmanes. Per curar les picades de medusa, el personal mèdic de les platges té un protocol a seguir. El primer pas és retirar suaument els filaments dels tentacles de la medusa amb pinces, guants i aigua de mar. No s’ha de fer amb aigua dolça, ja que augmentaria la inflamació. Després, cal aplicar-hi una bossa amb gel per tal de disminuir la inflamació i evitar que el verí s’expandeixi pel cos. Per acabar d'evitar una infecció, convé aplicar-hi alcohol iodat tres cops al dia durant dos o tres dies.

Això és per curar, però per prevenir les picades de les meduses el millor és no ficar-se a l'aigua quan se sap que n'hi ha. Aquest cap de setmana, per les meduses i per la mala mar, totes les platges de la ciutat tenen la bandera groga, a excepció de la zona de banys del Fòrum, on continua onejant la bandera verda.