Estiu fresc, tardor calenta

Aquests dies tenim temperatures que són tres o quatre graus més baixes de l'habitual per l'època. Els núvols tapen el sol i això genera una inestabilitat que es nota sobretot a la platja, on hi ha ben poca gent. Aquest estiu fresc té a veure amb el fenomen meteorològic d'El Niño. La tardor, en canvi, serà més calenta de l'habitual a conseqüència del canvi climàtic.

La inestabilitat meteorològica que està marcant aquest estiu continua i això provoca que la gent no s'acosti al litoral barceloní. Les temperatures estan tres o quatre graus per sota del que hauríem de tenir aquestes altures de l'any. L'any passat, per exemple, les màximes a mitjan mes d'agost anaven dels 27 als 30 graus. Aquests dies, en canvi, estan arribant als 25 o 26. Aquest temps canviant continuarà fins al setembre.

Tot això és consequència d'El Niño, un fenomen meteoròlogic que es produeix a l'oceà Pacífic quan el corrent de Humboldt que domina normalment a la zona es veu substituïda en superfície per aigua més calenta que prové de la zona equatorial. Això fa que es generi molta inestabilitat i provoca canvis en l'atmosfera que afecten tot el planeta. A la conca mediterrània, el temps es torna més inestable. Aquest any ha coincidit amb l'estiu.

Quan arribi la tardor, segons els meteoròlegs, serà al contrari que ara: farà més calor de la que tocaria per l'època, igual que l'any passat. Això és conseqüència del canvi climàtic, perquè, com que cada cop hi ha menys aire fred a l'Àrtic, totes les estacions tendeixen a endarrerir-se fins a un parell de mesos. Així, tot i que les hores de sol són les de sempre, els corrents fan que, a la pràctica, l'estiu no s'acabi ben bé al setembre sinó més aviat al novembre.

Tot i el mal temps, alguns banyistes s'han acostat avui a la platja. Hi havia banderes grogues a totes les platges de Barcelona, menys a la del Fòrum, per mala mar. De les meduses d'ahir, però, ni rastre. La Creu Roja continua recomanant no banyar-se en aquestes condicions, tot i que sempre hi ha alguns valents. Fer castells de sorra, escriure o jugar al dòmino són algunes de les alternatives.