Pisarello defensa un “sí crític” l’1-O com un vot contra el PP

Considera que el full de ruta de Junts pel Sí genera interrogants, però admet que un fracàs d’aquest referèndum seria un cop al dret a decidir

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha defensat participar en el referèndum de l'1 d'octubre, fins i tot amb un sí per "rebel·lar-se contra l'autoritarisme centralista" i les polítiques de bloqueig del PP. En un article al diari digital 'Crític', Pisarello discrepa del full de ruta de Junts pel Sí, perquè creu que genera "molts interrogants", però tot i això reconeix que si l'1-O fracassa, "seria un cop decisiu a la possibilitat d'avançar en l'exercici ple del dret a decidir". Per això, planteja un "sí crític, anticentralista, social i fraternal".

En l'article, el primer tinent d'alcalde afirma que si la Generalitat aconsegueix que l'1 d'octubre hi hagi urnes i espais per votar, i no es posa en perill els funcionaris, "seria difícil no implicar-s'hi". I ho justifica "per frenar la prepotència del PP i com a acte d'afirmació sobirana". Pisarello afegeix, a més, que un vot afirmatiu pot tenir sentit "des de la discrepància amb el full de ruta governamental".

Gerardo Pisarello destaca que el clam d'independència ha crescut a Catalunya des de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut l'any 2010, però afirma que "la posició central en la política catalana, més que l'independentisme és el sobiranisme", amb una majoria a favor del sobiranisme republicà i progressista.

El primer tinent d'alcalde veu en la via unilateral "una alternativa legítima enfront d'un govern, el de Rajoy, que ha negat tot diàleg bilateral", però alerta que aplicar-la en un referèndum "implica alguns problemes innegables". I posa com a exemple la dificultat d'implicar-hi sectors no convençuts i l'ocultació d'informació i la restricció de transparència i debat parlamentari "en tractar-se d'un desafiament a la legalitat estatal".