Una exposició al Museu Marítim repassa 150 anys de pintura subaquàtica

El Museu Marítim exposa una mostra de pintures subaquàtiques i fa un repàs dels 150 anys d'història de la tècnica de pintar sota l'aigua. S'hi poden veure una seixantena d'obres fetes pels quatre autors més representatius d'aquest gènere pictòric, entre els quals hi ha el català Alfonso Cruz.

Es considera que el primer pintor submarí va ser el baró Eugen Von Ransonnet-Villez, que l'any 1865 va fer la primera obra sota l'aigua a les costes de Ceilan (l'actual Sri Lanka). Tot i que per molts és un gènere pictòric desconegut, la pintura subaquàtica ha anat guanyant adeptes amb els anys. També hi han ajudat els canvis tecnològics. Si bé fa anys no s'usaven llums artificials perquè no n'hi havia que es poguessin submergir, ara la majoria de pintors baixen més metres i utilitzen focus permostrar el color real del fons marí.

L'exposició, que es pot visitar al Museu Marítim fins al 25 de setembre, recull una seixantena d'obres elaborades amb la tècnica de la pintura subaquàtica. Són pintures dels quatre artistes subaquàtics principals: l’austríac Eugen von Ransonnet-Villez, l’indi Zarh Pritchard, el francès André Laban  i el català Alfonso Cruz.

Cruz és un dels pocs artistes que es dediquen a la pintura submarina. Té més de dues dècades d'experiència amb aquesta tècnica. L'artista fa servir pintura a l'oli, ja que no es dissol amb aigua, però abans de submergir-se cal que apliqui una capa de material impermeable que permet que la pintura quedi fixada. Per fer un quadre pot arribar a estar dues hores sota l'aigua. Cruz considera la pintura subaquàtica com "un còctel increïble de sensacions". I ho argumenta perquè barreja dos dels seus plaers: la pintura i el busseig. I tot plegat, amb un paisatge submarí que, segons Cruz, afegeix emocions a aquesta activitat.