La versió d”Els Pastorets’ de Folch i Torres celebra el centenari

La versió d''Els Pastorets' de Josep Maria Folch i Torres compleix 100 anys. El 1916 li van fer l'encàrrec d'escriure l'obra per al Teatre Coliseu Pompeia de Gràcia i, des de llavors, és la més representada de la història. És una de les obres més populars a casa nostra i durant aquestes festes se'n fan 240 representacions.

L'origen d''Els Pastorets' el trobem en les representacions medievals que tenien lloc a l'interior de les esglésies el dia de Nadal, sobretot durant la missa de les Matines, la missa del Gall actual. Amb el Concili de Trento (1545-1563) es van prohibir i es van començar a escenificar en altres espais deslligats del fet litúrgic. L'espectacle va anar evolucionant i al segle XVII hi ha constància del primer text, d'origen rossellonès. La Guerra Civil va ser un altre període conflictiu en què es va censurar aquesta representació. D'una banda, per la seva essència religiosa, i de l'altra, perquè era en català. Quan va acabar el conflicte bèl·lic es van recuperar les representacions i actualment és l'obra que més vegades s'ha portat als escenaris catalans.

Escriptors de prestigi n'han fet diverses versions. La primera va ser de Frederic Soler, "Pitarra", el 1891, però la de més èxit té la signatura de Josep Maria Folch i Torres. En va rebre l'encàrrec el 1916, quan tenia 36 anys. Havia d'escriure una nova versió d''Els Pastorets' per estrenar al Teatre Coliseu Pompeia de Gràcia. Dos anys més tard es va representar al Teatre Romea en àmbit professional i, des d'aleshores, són 'Els Pastorets' més escenificats de Catalunya.

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya és una xarxa d'entitats fundada el 2007 que treballa per intentar aglutinar i satisfer totes les necessitats de les diverses companyies que representen l'obra. Segons les dades que tenen, l'any passat la van veure 60.000 espectadors  i calculen que aquest any el públic augmentarà un 5 %.