Una biòpsia permet diagnosticar el Parkinson en persones amb trastorns del son

Investigadors de l'Hospital Clínic de Barcelona i de l'IDIBAPS (Institut d'Investigacions Biomèdiques Agustí Pi i Sunyer) han demostrat que és possible diagnosticar el Parkinson de forma precoç, en persones amb trastorns del son. L'avenç mèdic és possible gràcies a una punxada al coll, que permet detectar la proteïna relacionada amb aquesta malaltia i que també tenen persones amb un trastorn del son concret.

Aquest dijous s’ha sabut que una biòpsia permet diagnosticar el Parkinson, de forma precoç, en pacients amb trastorns del son. L'estudi, liderat per investigadors de l'Hospital Clínic, constata que una biòpsia a la glàndula submandibular, situada a la part de darrere de la boca, permet detectar la proteïna relacionada amb aquesta malaltia, abans que la persona en tingui cap símptoma o que la proteïna es propagui al cervell. Aquesta prova es fa en persones que tenen un trastorn del son concret, cosa que fa que probablement pateixin de Parkinson d'aquí a uns anys.

L’estudi s’ha publicat a la revista científica 'The Lancet Neurology' i posa en relleu la importància que una prova poc invasiva i ben tolerada permeti detectar la proteïna alfasinucleïna, que es troba a les neurones de les persones amb aquesta malaltia.

Segons els investigadors de l'estudi, liderat per la Unitat de Parkinson del Servei de Neurologia del Clínic, detectar la presència d'aquesta proteïna de manera molt precoç en el desenvolupament de la malaltia permetria diagnosticar el Parkinson en una fase molt primerenca i començar a  tractar-ne els símptomes des del principi. Els experts també han constatat que els pacients presenten diversos símptomes no motors, a banda de trastorns del somni en fase REM. Un és la pèrdua d'olfacte o també el deteriorament cognitiu, que poden aparèixer anys abans que es desenvolupi la malaltia.