El 20 % dels malalts de Parkinson tenen menys de 40 anys

Roser Roger, presidenta de l'Associació Catalana per al Parkinson, ha dit en una entrevista a Barcelona FM que un 20 % dels malalts manifesten la patologia abans dels 40 anys. A Catalunya hi ha 12.000 persones amb Parkinson, de les quals el 10 % presenten la malaltia ja en estat avançat.

Dilluns passat va ser el Dia Mundial del Parkinson i aquest dimecres, l’Associació Catalana per al Parkinson ha organitzat una jornada d’experts, oberta al públic i amb metges de l’Hospital Clínic, l’Hospital  Vall d’Hebron, l’Hospital de Sant Pau i l’Hospital de Bellvitge, al Casinet d’Hostafrancs.

El Parkinson ja és la segona patologia neurodegenerativa amb més prevalença, a causa de l’augment de l’esperança de vida de la població. Malgrat això, Roser Roger, presidenta de l’associació, ha explicat a BTV que no només afecta persones grans i “un 20 % dels malalts comencen a manifestar-ne símptomes abans dels 40 anys”.

A més, també ha dit que no tots els malalts tenen tremolors i “el Parkinson no es manifesta a tothom igual”. Diu que això fa que el diagnòstic sigui complicat: “Una persona pot estar un o dos anys amb depressió i després es troba amb el Parkinson.

Roger també ha puntualitzat que està clarament demostrat que “quan una persona afectada s’implica en una associació i hi va amb l’ajuda d’algun familiar, viu millor la malaltia i va menys al metge”. Malgrat això,  només un 15 % dels afectats formen part d’associacions.