El Parc Natural de Collserola ho té tot a punt per afrontar els incendis

Collserola disposa de set torres de vigilància i de 12 basses d'aigua. La vigilància, la detecció i l'actuació immediata són claus per tal d'evitar els incendis forestals.

El bosc i el sotabosc es troba força sec a Collserola. La calor intensa de la darrera setmana i la poca pluja respecte a la mitjana dels mesos de maig i juny fan que actualment hi hagi combustible susceptible de ser cremat.

Joan Capdevila, responsable del dispositiu de prevenció d'incendis del Consorci del Parc de Collserola, ha explicat a 'el matí de Barcelona' que a aquestes alçades de la temporada l'únic que es pot fer és intentar evitar que s'iniciï el foc. Les tasques que es fan ara van molt lligades amb la vigilància, ja que els treballs de manteniment de camins o neteja del bosc s'han realitzat de forma prèvia.

La vigilància va començar al parc el 29 de maig a les set torres de guaita que es troben emplaçades dins del perímetre del Parc Natural. N'ha, però, tres més que es troben al Baix Llobregat o a la serra de Marina que també vigilen Collserola.

Els passos a seguir un cop es detecta un foc 

Tan bon punt s'observa qualsevol columna de fum des d'alguna de les torres de guaita s'intenta ubicar el punt exacte d'inici del foc. Aquesta informació concreta arriba directament als  controls centrals de bombers de l'àrea metropolitana nord, sud  i dels Bombers de Barcelona.

Capdevila ha explicat que fins i tot el cap de guàrdia dels bombers pot arribar a parlar directament amb la persona que es troba a la torre de guaita, per tal de sol·licitar més dades o informació al respecte. Això permet que es pugui arribar amb el mínim temps possible a la zona d'inici del floc i actuar de forma immediata.

L'expert ha explicat que el Parc de Collserola disposa de 12 basses escampades dins del seu àmbit, en zones elevades, per tal de facilitar-ne l'ús per part dels mitjans aeris. A banda, les urbanitzacions pròximes també disposen hidrants que poden ser emprats en cas que sigui necessari.

Protocols de cara a Sant Joan

Per la revetlla de Sant Joan no s'han previst mesures especials, malgrat que la vigilància es mantindrà activa fins a les dues de la matinada.

A continuació podeu escoltar l'entrevista sencera a 'El matí de Barcelona':