Dues persones amb paràlisi cerebral fan música en un concert únic a la Fabra i Coats

El recinte de la Fabra i Coats ha acollit aquest dissabte un concert molt particular. Les ones que emeten dues persones amb paràlisi cerebral s'han transformat en notes musicals gràcies al sistema Brain Polyphony i s'han sumat als instruments de la Jove Orquestra de Sant Cugat (JOSC).

Encara que "a priori" sembli un impossible, les persones amb paràlisi cerebral també poden convertir-se en intèrprets. L'absència de mobilitat no és un impediment per fer música gràcies a un giny que s'ha batejat com Brain Polyphony, i que tradueix l'activitat cerebral d'aquestes persones en notes musicals a temps real.

Això permet a les persones amb aquesta discapacitat establir comunicació amb el món exterior i expressar pensaments i emocions. Però també convertir-se en els protagonistes dalt de l'escenari, acompanyats per músics professionals de la Jove Orquestra de Sant Cugat.

Millorar l'atenció a les persones amb paràlisi cerebral

Aquest avenç tecnològic ha estat possible gràcies a un projecte d'investigació liderat per Mara Dierssen al Centre de Regulació Genòmica. L'objectiu que persegueix és doble: aconseguir una eina que faciliti l'atenció i la cura d'aquestes persones, però també que esdevingui un instrument sonor creatiu.

També hi col·laboren la Universitat de Barcelona (UB) i el centre d'investigació aplicada Starlab.