El Palau del Marquès d’Alfarràs, en perill

L’Associació de Veïns d’Horta alerta del mal estat de l’edifici patrimonial i de la necessitat d’invertir en una reforma

Està apuntalat per dins, amb la teulada trencada i la façana deteriorada. El Palau del Marquès d’Alfarràs, un edifici d’estil neoàrab del segle XIX ubicat al Parc del Laberint d’Horta, està en un estat ruïnós. L’Ajuntament el va adquirir l’any 1971 i fa temps que els veïns reclamen que es reformi i se li doni un ús, però es queixen que van passant els governs municipals i que cap se’n fa càrrec.

Tot i ser un dels edificis més emblemàtics del districte d'Horta-Guinardó, el Palau del Marquès d'Alfarràs està pràcticament en ruïnes. De fet, en aquests moments no es pot accedir a l'interior de l'edifici, que està apuntalat: ha caigut una part del sostre i hi ha diverses esquerdes a la façana. Per això, l'Associació de Veïns d'Horta reclama que l'Ajuntament el reformi. El consistori n'és el propietari des de l'any 1971 però fins ara no n'ha afrontat la rehabilitació per l'elevat cost que tindria i perquè abans vol trobar-li un ús adequat.

Els veïns proposen que s'hi ubiqui una escola de jardineria o un centre d'interpretació del Parc de Collserola amb l'objectiu que el palau recuperi l'esplendor dels millors anys, quan era la casa d'esbarjo del Marquès d'Alfarràs i un punt de trobada de la societat burgesa barcelonina del segle XIX.